Cookies- og Brukervilkår


Skisse

Til å utarbeide skissen har Jane benyttet det eksisterende matrikkelkartet og kopiert det opp, så målestokken er 1:100. Det er et greit forhold, da 1 cm på skissen tilsvarer 1 meter i virkeligheten.

Samtidig har Jane kopiert tegningene av huset ned i samme målestokk. På den måten kan hun lett plassere vinduer mv. på skissen. Ut fra matrikkelkartet har hun laget en grunnplan, som har de riktige mål med rettvinklede hjørner, og hvor nordpilen også er tegnet inn.

Hagens plassering i forhold til verdenshjørnene har nemlig betydning for hvilke planter du kan ha stående. Første skisse er med den nåværende beplantning og belegning. På den måten kan man avgjøre om det er noen av disse eksisterende elementene som kan integreres i den nye hagen.

Senere har Jane begynt helt forfra på et rent papir. Her har hun forsøkt å oppfylle ønsker, som en liten sitteplass, en pen innramming av hagen og samtidig skape en hyggelig romfølelse. Selv med disse ønskene kan oppgaven løses på mange forskjellige måter.

Her har Jane forsøkt med espalierte frukttrær på sidene, som danner ramme i hagen og hindrer innsyn. I midten er det bed og et stykke innrammet gress. I dette tilfellet ligger hagen helt opptil huset, og da arealet samtidig ikke er særlig stort, vil Jane på den siste skissen jobbe med en enklere og strammere hagearkitektur.

Bedene langs husmuren beholdes. Men i midten vil hun lage en liten terrasse, slik at man kan sitte lunt ved husmuren. Man kan gjerne lage to til tre skisser, så det er mulig å leke litt med hvor formfast eller naturlig hagen skal være.

Vi har valgt å jobbe videre med denne skissen, hvor det er en fin overensstemmelse mellom avgrensede bed, en liten plass og følelsen av å komme inn i et nytt rom.

Alt sammen holdt i en stram geometrisk grunnoppbygging med en innebygd symmetri, som passer til huset.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss