Cookies- og Brukervilkår


Skisse

Til å utarbeide skissen har Jane benyttet det eksisterende matrikkelkartet og kopiert det opp, så målestokken er 1:100. Det er et greit forhold, da 1 cm på skissen tilsvarer 1 meter i virkeligheten.

Samtidig har Jane kopiert tegningene av huset ned i samme målestokk. På den måten kan hun lett plassere vinduer mv. på skissen. Ut fra matrikkelkartet har hun laget en grunnplan, som har de riktige mål med rettvinklede hjørner, og hvor nordpilen også er tegnet inn.

Hagens plassering i forhold til verdenshjørnene har nemlig betydning for hvilke planter du kan ha stående. Første skisse er med den nåværende beplantning og belegning. På den måten kan man avgjøre om det er noen av disse eksisterende elementene som kan integreres i den nye hagen.

Senere har Jane begynt helt forfra på et rent papir. Her har hun forsøkt å oppfylle ønsker, som en liten sitteplass, en pen innramming av hagen og samtidig skape en hyggelig romfølelse. Selv med disse ønskene kan oppgaven løses på mange forskjellige måter.

Her har Jane forsøkt med espalierte frukttrær på sidene, som danner ramme i hagen og hindrer innsyn. I midten er det bed og et stykke innrammet gress. I dette tilfellet ligger hagen helt opptil huset, og da arealet samtidig ikke er særlig stort, vil Jane på den siste skissen jobbe med en enklere og strammere hagearkitektur.

Bedene langs husmuren beholdes. Men i midten vil hun lage en liten terrasse, slik at man kan sitte lunt ved husmuren. Man kan gjerne lage to til tre skisser, så det er mulig å leke litt med hvor formfast eller naturlig hagen skal være.

Vi har valgt å jobbe videre med denne skissen, hvor det er en fin overensstemmelse mellom avgrensede bed, en liten plass og følelsen av å komme inn i et nytt rom.

Alt sammen holdt i en stram geometrisk grunnoppbygging med en innebygd symmetri, som passer til huset.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss