Cookies- og Brukervilkår


Stilarter

Det kan være vanskelig å få oversikt over hvilke muligheter en hage rommer. Men den gode hagearkitekten har en rekke verktøy som kan hjelpe til med å skape et vellykket hagedesign. Et av de første spørsmålene som må avklares, er hvilken stil hagen skal anlegges i. Et godt utgangspunkt er alltid å gå ut fra husets stil; så blir det sammenheng i tingene.

Er huset klassisk, bør hagen kanskje også være det. F.eks. en hage med symmetri og rette linjer, med buksbomhekker, blomsterbed og kanskje formklippede trær og busker.

Stilen kunne også være den modernistiske, japansk inspirerte med enkelhet, dekorativ stein, få blomster men mange grønne planteformer. Her er ingen symmetri, men masse balanse, bambus og dekorative, etasjeklippede trær.

Den romantiske engelske hagen rommer masse blomster, gjerne sammensatt i utsøkte og avstemte farger. Formen er ofte inspirert av naturen med fine plener, slyngende stier og skiftende scener. Er hagen liten, må man imidlertid passe på at den ikke blir for ”krøllete” i formen.

Endelig er det den moderne, naturpregede hagen, som mer avslappet blander gress, ville blomster, stauder og busker i en skjønn miks av farger, former og høyder. Her er det bra hvis formen er noenlunde stram, for å holde det ville innholdet sammen.

Et godt sted å begynne er å gå på hagebesøk eller søke inspirasjon i artikler eller bøker om hagedesign. På den måten kan du forbausende fort utelukke noen stilarter og forelske deg i andre. Landskapsarkitekt Jane Schul er kommet på besøk hos Morten, hvor hun bl.a. presenterer ham for en rekke forskjellige hager.

Det er avgjørende at du tar med omgivelsene inn i hageplanen. Hva er stedets karakter? Hvordan skal utsikten være fra husets vinduer? Tenk på le og innsyn, og husk at det helst skal være noe å se på hele året.

Den hagen vi skal anlegge ligger foran huset, og hagen er på ca. 40 kvadratmeter. Huset er fra starten av 1920-årene, og ganske stramt og firkantet i sin byggestil.

Derfor anbefaler Jane en hage inspirert av en klosterhage – uten gress, men med rette linjer og buksbomkantede bed, som vil tegne seg fint om vinteren og holde sammen på sommerens frodighet. Et lite ”gulvteppe” av villjordbær er ekstra morsomt for husets yngste.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss