Cookies- og Brukervilkår


Jordlopper

Mette har i løpet av vekstsesongen hele tiden sørget for å så forskjellige typer salat, slik at hun kontinuerlig har kunnet høste friske blader til maten.

For kort tid siden sådde hun følgelig både vanlig hodesalat og rucola, som nå skulle være klare til utplanting. Både den vanlige salaten og rucolaen satte Mette under hekken mens de skulle spire. Begge deler skal nemlig ha det litt kjølig i den fasen.

Men da hun hentet dem fram til salatbedet, var rucolaen i en sørgelig forfatning. Den har hatt ubudne gjester. Det er jordlopper som har vært på ferde. De har ganske enkelt spist de spede rucolaspirene, mens salaten fortsatt har det fint.

Mette antar at rucolaen har vært litt tørr underveis i spireprosessen. Det er nemlig noe jordloppene liker. Jordlopper er dessuten mer glade i rucola enn i vanlig salat, da rucola tilhører kålfamilien.

Jordloppen er en slags bladbille, som er 2-3 mm lang og helt vanlig der hvor det dyrkes såkalte korsblomstrede planter. Det er for eksempel reddiker, maineper og alle former for kål.

Loppene spiser bladene på plantene, og etterlater seg små hull, som her.Hvis du vil forebygge et besøk av jordlopper i kjøkkenhagen, må du sørge for at jorda rundt loppenes livretter holdes fuktig.

Enten ved å vanne eller ved å dekke til jorda med f.eks. gress eller honningurt, som her, for å redusere fordampingen. I dette tilfellet er det ikke mye å gjøre. Rucolaen var ikke kommet nok i gang, så det er ikke noe å redde.

Relaterte artikler

 • FRUKT OG BÆR: 5. Vepsefanger

  FRUKT OG BÆR: 5. Vepsefanger

  09/11 VIDEO: På sensommeren og høsten kan veps bli et reelt skadedyr og utvikle seg til et problem i hagen. Vepsebolene går nemlig i oppløsning på dette tidspunktet, og da søker vepsen etter sukker overalt – også i frukt og bær i hagen.

 • FRUKT OG BÆR: 5. Rådyr og harer

  FRUKT OG BÆR: 5. Rådyr og harer

  08/11 VIDEO: Mange hageeiere får jevnlig besøk av både harer og rådyr. Og selv om dyrene kan se veldig søte ut, kan de forvolde stor skade i hagen. Maren bor inntil et skogsbryn hvor det både er mange rådyr og harer. Hvis hun vil ...

 • ØKOLOGISK HAGE: Larver

  ØKOLOGISK HAGE: Larver

  04/10 VIDEO: De oppstammede stikkelsbærbuskene i kjøkkenhagen har fått uventede – og uvelkomne – gjester. En hel gren er plutselig ganske naken å se på, og synderne er allerede i gang med de neste grenene.

 • ØKOLOGISK HAGE: Dekk til for gulrotfluer

  ØKOLOGISK HAGE: Dekk til for gulrotfluer

  04/10 VIDEO: Gulrøtter er alltid vanskelige å dyrke i hagen hvis man skal unngå mark i røttene. Marken er gulrotfluenes larver. Gulrotfluen er en trussel to til tre ganger i løpet av vekstsesongen. Første gang i mai-juni måned, ...

 • KJØKKENHAGE:Larver

  KJØKKENHAGE:Larver

  22/09 VIDEO: Fine ser de ut, de hvite kålsommerfuglene. Men før de hvite vingene folder seg ut, har de vakre skapningene gjennomgått forvandlingen fra larve til puppe, for til slutt å bli flyvende. Og det er i den tidlige larvefasen ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss