Cookies- og Brukervilkår


Klargjøring

Om kort tid skal dette jordstykket forvandle seg til en frodig kjøkkenhage. Akkurat nå står grønngjødselplanten honningurt med små grønne topper.

Planten har bidratt til å holde jorda levende og næringsrik i vintersesongen, og nå er den klar til å bli vendt ned i jordstykket, hvor den fortsatt vil bidra med næring til den kommende avlingen i kjøkkenhagen.

Bønnestativene laget av hasselpinner står fortsatt i kanten av stykket fra i fjor. De skal brukes på nytt et annet sted i år, så derfor fjernes de i første omgang. Det er tid for å måle opp jordstykket, slik at kjøkkenhagen kommer til å framstå med de mange små bedene som Mette har tegnet på skissen.

Kjøkkenhagens fulle mål er 8 ganger 8 meter. De mange bedene krever at det må regnes litt underveis, og for å sikre de rette vinklene, må både målebånd, tommestokk og pinne tas i bruk. Hvert hjørne i det kvadratet som alt i alt skal utgjøre kjøkkenhagen markeres med en stokk.

Når det fulle arealet er avsatt, er neste utfordring å markere de enkelte bedene innenfor jordstykket. For å følge skissen, er det nødvendig å måle godt opp og sørge for å markere alle linjene tydelig på jordstykket.

Det gjøres her med snorer i første omgang.Når markeringen er på plass, ser du også hvor du må trå varsomt. Jorda må gjerne forbli forholdsvis luftig der du har tenkt å dyrke den. Alle hjørner og midten av kjøkkenhagen er nå avsatt.

Mettes mann graver ut litt jord i en renne midt på stykket til en kommende grussti. Han sørger for å legge grus på stien med det samme. Det er bedre å gå på, og det framstår visuelt langt tydeligere enn jordrennen.

Ved enden av jordstykket skal hasselpinnene igjen være klatrestativer for blant annet bønner. Derfor settes pinnene i jorda på nytt. En overligger plasseres øverst. Da står hasselpinnene mer stabilt, og konstruksjonen festes ytterligere med noen strips.

Det må gjerne se litt pent ut, så pinnene klippes til slik at de passer.Midt i herligheten har Mette planlagt en sirkel. Den nøyaktige midten av stykket er markert med en stokk.

For å tegne sirkelen pent opp, lager Mette en passer ved hjelp av en snor og en pinne. Snoren skal måle halvparten av sirkelens diameter. Deretter fester hun snoren på midtstokken, og så kan hun markere sirkelen hele veien rundt med pinnen i den andre enden.

Til slutt markerer hun sirkelen tydelig med grus. Slik fortsetter klargjøringen av kjøkkenhagen stykke for stykke, inntil alle bedene er markert og grusstiene anlagt.

I mellomtiden er honningurten vendt ned i jorda med en greip, som her. Først er jordstykket gravd gjennom, og det tidligere grønne vendt ned i jorda med et spadestikk. Når jorda senere kultiveres, smuldrer den ganske lett, som her, og det er lett å knuse eventuelle jordklumper.

De anlagte grusstiene har stått noen dager, og nå får de et siste lag på toppen.ette vil så erteblomster ved midtstien opp langs pergolaen av hasselpinner. Derfor monteres et stykke hønsenetting, så klatreveksten kan få noe å sno seg rundt.

Hønsenettingen er takknemlig å arbeide med. Det lette metallet bøyer seg lett rundt pinnene, og det er heller ikke særlig synlig. Mette sår erteblomstene med det samme ved pergolaen. Hun bruker bare pekefingeren til å lage et hull.

Putter ertefrøet ned – og så er det bare å vente til hun kan nyte blomstene. I resten av kjøkkenhagen skal de forskjellige høybedene og et sneglevern nå samles, og deretter er kjøkkenhagen klar til bruk.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE:Anlegg

  ØKOLOGISK HAGE:Anlegg

  30/09 VIDEO: Like før Maren begynner å plante og så, får bedene et siste tynt lag med kompost, som hun sprer jevnt ut med en skuffe. Denne komposten er levert fra kommunens komposteringsanlegg. Den er varmebehandlet, så den ...

 • ØKOLOGISK HAGE:Klargjøring

  ØKOLOGISK HAGE:Klargjøring

  30/09 VIDEO: Jordstykket freses gjennom med traktor – det blir målt opp til de enkelte bed, det blir strødd på steinmel, det blir gravd ned påler til espalier og det blir satt på tråd.

 • ØKOLOGISK HAGE:Plantevalg

  ØKOLOGISK HAGE:Plantevalg

  30/09 VIDEO: Tiden er inne til å bestemme seg mer nøyaktig for hva som skal sås og plantes i den økologiske hagen. Først går Maren gjennom frøene hun allerede har liggende fra i fjor. Flere av dem kan sikkert brukes igjen. Det ...

 • ØKOLOGISK HAGE:Skisse

  ØKOLOGISK HAGE:Skisse

  30/09 VIDEO: Hittil har Maren gjort seg mange tanker om hvordan den økologiske hagen hennes skal ta seg ut. For å skape et visuelt overblikk, og samtidig få en mer håndfast plan når hun skal i gang med selve opparbeidelsen, lager ...

 • KJØKKENHAGE:Anlegg

  KJØKKENHAGE:Anlegg

  22/09 VIDEO: Det er vår. Og det kribler i fingrene etter å komme i gang med å få noen vekster i jorda. Det ligger i sakens natur at ikke alt blir sådd og plantet på én gang i kjøkkenhagen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss