Cookies- og Brukervilkår


Larver

Fine ser de ut, de hvite kålsommerfuglene. Men før de hvite vingene folder seg ut, har de vakre skapningene gjennomgått forvandlingen fra larve til puppe, for til slutt å bli flyvende. Og det er i den tidlige larvefasen vi ikke ønsker dem i kjøkkenhagen.

Kålen her ser noe sørgelig ut. Det er nettopp kålsommerfuglenes larver som har vært på ferde. Kålsommerfugllarver spiser kålens blader, og kålen ser derfor temmelig hullete ut.et kan man kanskje leve med.

Men larvene liker også selve kålhodene – og de kan gjemme seg ganske godt. I de tilfeller kan man forestille seg noen ekle situasjoner i forbindelse med måltidet.Det finnes to arter av kålsommerfugl.

En stor og en liten. Som voksne sommerfugler ligner de to artene hverandre, men larvene ser forskjellige ut. Denne larven vil utvikle seg til en liten kålsommerfugl, mens den store kålsommerfuglens larve er mer spettet i fargene.

Begge larvene overvintrer i puppestadiet, og klekkes ut om våren. Når første generasjon legger egg, er neste lag med larver på vei. Og det er fortrinnsvis disse 2.-generasjons larver som forgriper seg på plantene utover sommeren.

Larvene kan bekjempes på flere måter. Du bør naturligvis fjerne larvene manuelt hvis du ser dem. Hvis du ser små, sorte kuler på bladet, er det larvenes ekskrementer, og gule blærer kan være larvenes egg. Fra naturens side er snylteveps kållarvenes store fiende.

Snyltevepsen legger egg i de levende larvene. En snylteveps kan legge helt opp til 300 egg i én kållarve. Når disse eggene klekkes ut, ernærer snyltevepsens larver seg av kållarven, som da vil dø etter en tid.

En tredje mulighet er å legge nett over kålen din, som her. Det holder de flyvende skadedyrene unna, selv om det gjør vedlikeholdet av kjøkkenhagen noe mer omstendelig.

Relaterte artikler

 • FRUKT OG BÆR: 5. Vepsefanger

  FRUKT OG BÆR: 5. Vepsefanger

  09/11 VIDEO: På sensommeren og høsten kan veps bli et reelt skadedyr og utvikle seg til et problem i hagen. Vepsebolene går nemlig i oppløsning på dette tidspunktet, og da søker vepsen etter sukker overalt – også i frukt og bær i hagen.

 • FRUKT OG BÆR: 5. Rådyr og harer

  FRUKT OG BÆR: 5. Rådyr og harer

  08/11 VIDEO: Mange hageeiere får jevnlig besøk av både harer og rådyr. Og selv om dyrene kan se veldig søte ut, kan de forvolde stor skade i hagen. Maren bor inntil et skogsbryn hvor det både er mange rådyr og harer. Hvis hun vil ...

 • ØKOLOGISK HAGE: Larver

  ØKOLOGISK HAGE: Larver

  04/10 VIDEO: De oppstammede stikkelsbærbuskene i kjøkkenhagen har fått uventede – og uvelkomne – gjester. En hel gren er plutselig ganske naken å se på, og synderne er allerede i gang med de neste grenene.

 • ØKOLOGISK HAGE: Dekk til for gulrotfluer

  ØKOLOGISK HAGE: Dekk til for gulrotfluer

  04/10 VIDEO: Gulrøtter er alltid vanskelige å dyrke i hagen hvis man skal unngå mark i røttene. Marken er gulrotfluenes larver. Gulrotfluen er en trussel to til tre ganger i løpet av vekstsesongen. Første gang i mai-juni måned, ...

 • KJØKKENHAGE:Jordlopper

  KJØKKENHAGE:Jordlopper

  22/09 VIDEO: Mette har i løpet av vekstsesongen hele tiden sørget for å så forskjellige typer salat, slik at hun kontinuerlig har kunnet høste friske blader til maten.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss