Cookies- og Brukervilkår


Planlegging

For å få suksess med kjøkkenhagen, er det noen vurderinger du bør gjøre før du tar første spadestikk. En kjøkkenhage må nemlig ha godt med lys. Uten nok lys vokser plantene for lite, og du får ikke fullt utbytte av anstrengelsene dine.

Normalt vil urtene i kjøkkenhagen kunne klare seg med regnvann, supplert med ekstra vanning i tørre perioder. Men det forutsetter at du plasserer kjøkkenhagen slik at den går helt fri av tørste trær, busker eller hekker.

En tommelfingerregel er at det skal være en avstand på én meter for hver meter hekken er høy. Da vil ikke hekken og urtene konkurrere om vann og næring. Du bør også ta hensyn til trærne i hagen. Oppe skygger trærne for solen. Og nede rekker røttene minst like langt ut som treets krone.

En jord som er gjennomvevd av trerøtter er uegnet til å dyrke som kjøkkenhage. Unngå derfor som et minimum å plassere kjøkkenhagen i arealet under trekronene i hagen.

Trærne bidrar til å gi noe le i hagen. Le er ingen betingelse for å dyrke kjøkkenhage, men det er langt mer behagelig å oppholde seg i hagen hvis det ikke konstant blåser kraftig.

Jorda er derimot alfa og omega for å lykkes med prosjektet. En god og levende mulljord er det beste utgangspunktet. Det er alltid i det øverste jordlaget de fleste planterøttene befinner seg.

Jordlaget kan imidlertid variere mye, avhengig av hvordan jorda har vært dyrket eller behandlet opp gjennom årene. Jo flere mark og mikroorganismer jorda inneholder, desto bedre er den å dyrke i.

Under det øverste laget ligger råjorda. Den består hovedsakelig av leire eller sand – eller en blanding av begge deler. Leire er bra til å holde på vann og næringsstoffer, mens sandjord nærmest oppfører seg som en sil, hvor både vann og næring renner raskt gjennom.

Endelig kan kalkinnholdet i jorda variere fra sur til basisk. De fleste av kjøkkenhagens arter trives med et nøytralt kalkinnhold – det vil si en pH-verdi på omkring 7. Man kan forhøye kalkinnholdet ved selv å tilsette kalk.

Du kan ikke endre på råjorda, men du kan forholdsvis lett forbedre mull-laget i hagen, så det blir mer levende og langt bedre å dyrke. Stikkordet er kompostering av alt!

Fra visne blader via hekkavklipp til grønnsaksrester.Hovedregelen er at alt du dyrker i hagen, også forblir i hagen.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE:Anlegg

  ØKOLOGISK HAGE:Anlegg

  30/09 VIDEO: Like før Maren begynner å plante og så, får bedene et siste tynt lag med kompost, som hun sprer jevnt ut med en skuffe. Denne komposten er levert fra kommunens komposteringsanlegg. Den er varmebehandlet, så den ...

 • ØKOLOGISK HAGE:Klargjøring

  ØKOLOGISK HAGE:Klargjøring

  30/09 VIDEO: Jordstykket freses gjennom med traktor – det blir målt opp til de enkelte bed, det blir strødd på steinmel, det blir gravd ned påler til espalier og det blir satt på tråd.

 • ØKOLOGISK HAGE:Plantevalg

  ØKOLOGISK HAGE:Plantevalg

  30/09 VIDEO: Tiden er inne til å bestemme seg mer nøyaktig for hva som skal sås og plantes i den økologiske hagen. Først går Maren gjennom frøene hun allerede har liggende fra i fjor. Flere av dem kan sikkert brukes igjen. Det ...

 • ØKOLOGISK HAGE:Skisse

  ØKOLOGISK HAGE:Skisse

  30/09 VIDEO: Hittil har Maren gjort seg mange tanker om hvordan den økologiske hagen hennes skal ta seg ut. For å skape et visuelt overblikk, og samtidig få en mer håndfast plan når hun skal i gang med selve opparbeidelsen, lager ...

 • KJØKKENHAGE:Anlegg

  KJØKKENHAGE:Anlegg

  22/09 VIDEO: Det er vår. Og det kribler i fingrene etter å komme i gang med å få noen vekster i jorda. Det ligger i sakens natur at ikke alt blir sådd og plantet på én gang i kjøkkenhagen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss