Cookies- og Brukervilkår


Skisse

Det er veldig langt fra dette vårkalde jordstykket – til denne frodige kjøkkenhagen. Men så langt kan du faktisk komme på bare én vekstsesong!

Før du opparbeider kjøkkenhagen, så tenk over hvordan den skal ta seg ut i hagen som helhet. Du kan for eksempel tegne en skisse. Det gir et godt overblikk, og det letter arbeidet for deg senere, når du skal i gang med det fysiske anleggsarbeidet.

Med skissen i hånden vet du hva du skal, og hvor du skal grave. Mette Østergaard er en pasjonert kjøkkenhagedyrker gjennom mange år. I år vil hun anlegge en helt ny kjøkkenhage på det jordstykket hun i fjor hadde poteter.

I stedet for å ha lange, rette rader med grønnsaker, vil hun i år eksperimentere mer med formgivningen av kjøkkenhagen.Det blir en større utfordring når hun skal i gang med å opparbeide kjøkkenhagen.

Til gjengjeld har hun tenkt nøye over mange små detaljer til hagestykket, og hennes ønske er at kjøkkenhagen vil utvikle seg like mye til pryd som til nytte. Målene for Mettes kjøkkenhage er et kvadrat på 8 ganger 8 meter.

Innenfor dette jordstykket vil hun ha flere mindre bed i varierende størrelser. I midten av hagen vil hun ha en sirkel, hvor det skal stå en stor balje med vann – og mulighet for å sette seg ned og nyte.

Vannbaljen bidrar til å tiltrekke seg gode nyttedyr, som kan hjelpe til med å bekjempe eventuelle skadedyr. Rundt vannbaljen vil hun lage en liten innhegning, som samtidig vil være et klatrestativ for spiselige sommerblomster.

De mange små bedene gjør det lettere å komme til både når det skal sås, lukes, hakkes og høstes. Og samtidig vil de mange små bedene gjøre hagen visuelt levende, og bidra med en naturlig fordeling av de forskjellige artene.

Hun leker også med høydeforskjeller. Noen av bedene skal nemlig etableres som høybed i kasser. Høybed egner seg for eksempel fint til små krydderurter. De mange bedene gjør det også enkelt å flytte grønnsakene til nye bed neste år, så de ikke vokser på samme sted år etter år.

Det er det bonden også kaller vekselbruk.Ved enden av kjøkkenhagen vil Mette avgrense området med en pergola av hasselpinner. Pergolaen skal virke som klatrestativ for både stangbønner, ipomoea (ormevindel) og erteblomster.

Ved å fargelegge skissen blir den mer oversiktlig, og det er lett å få et godt overblikk. Den ferdige skissen ser kanskje noe ambisiøs ut for en nybegynner, og det er da også lagt opp til en del målearbeid.

Husk at det er lysten og ens egen smak som bestemmer. Det er ikke noe i veien for å innrette kjøkkenhagen på en enklere måte.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss