Cookies- og Brukervilkår


Skisse

Det er veldig langt fra dette vårkalde jordstykket – til denne frodige kjøkkenhagen. Men så langt kan du faktisk komme på bare én vekstsesong!

Før du opparbeider kjøkkenhagen, så tenk over hvordan den skal ta seg ut i hagen som helhet. Du kan for eksempel tegne en skisse. Det gir et godt overblikk, og det letter arbeidet for deg senere, når du skal i gang med det fysiske anleggsarbeidet.

Med skissen i hånden vet du hva du skal, og hvor du skal grave. Mette Østergaard er en pasjonert kjøkkenhagedyrker gjennom mange år. I år vil hun anlegge en helt ny kjøkkenhage på det jordstykket hun i fjor hadde poteter.

I stedet for å ha lange, rette rader med grønnsaker, vil hun i år eksperimentere mer med formgivningen av kjøkkenhagen.Det blir en større utfordring når hun skal i gang med å opparbeide kjøkkenhagen.

Til gjengjeld har hun tenkt nøye over mange små detaljer til hagestykket, og hennes ønske er at kjøkkenhagen vil utvikle seg like mye til pryd som til nytte. Målene for Mettes kjøkkenhage er et kvadrat på 8 ganger 8 meter.

Innenfor dette jordstykket vil hun ha flere mindre bed i varierende størrelser. I midten av hagen vil hun ha en sirkel, hvor det skal stå en stor balje med vann – og mulighet for å sette seg ned og nyte.

Vannbaljen bidrar til å tiltrekke seg gode nyttedyr, som kan hjelpe til med å bekjempe eventuelle skadedyr. Rundt vannbaljen vil hun lage en liten innhegning, som samtidig vil være et klatrestativ for spiselige sommerblomster.

De mange små bedene gjør det lettere å komme til både når det skal sås, lukes, hakkes og høstes. Og samtidig vil de mange små bedene gjøre hagen visuelt levende, og bidra med en naturlig fordeling av de forskjellige artene.

Hun leker også med høydeforskjeller. Noen av bedene skal nemlig etableres som høybed i kasser. Høybed egner seg for eksempel fint til små krydderurter. De mange bedene gjør det også enkelt å flytte grønnsakene til nye bed neste år, så de ikke vokser på samme sted år etter år.

Det er det bonden også kaller vekselbruk.Ved enden av kjøkkenhagen vil Mette avgrense området med en pergola av hasselpinner. Pergolaen skal virke som klatrestativ for både stangbønner, ipomoea (ormevindel) og erteblomster.

Ved å fargelegge skissen blir den mer oversiktlig, og det er lett å få et godt overblikk. Den ferdige skissen ser kanskje noe ambisiøs ut for en nybegynner, og det er da også lagt opp til en del målearbeid.

Husk at det er lysten og ens egen smak som bestemmer. Det er ikke noe i veien for å innrette kjøkkenhagen på en enklere måte.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss