Cookies- og Brukervilkår


Skisse

Det er veldig langt fra dette vårkalde jordstykket – til denne frodige kjøkkenhagen. Men så langt kan du faktisk komme på bare én vekstsesong!

Før du opparbeider kjøkkenhagen, så tenk over hvordan den skal ta seg ut i hagen som helhet. Du kan for eksempel tegne en skisse. Det gir et godt overblikk, og det letter arbeidet for deg senere, når du skal i gang med det fysiske anleggsarbeidet.

Med skissen i hånden vet du hva du skal, og hvor du skal grave. Mette Østergaard er en pasjonert kjøkkenhagedyrker gjennom mange år. I år vil hun anlegge en helt ny kjøkkenhage på det jordstykket hun i fjor hadde poteter.

I stedet for å ha lange, rette rader med grønnsaker, vil hun i år eksperimentere mer med formgivningen av kjøkkenhagen.Det blir en større utfordring når hun skal i gang med å opparbeide kjøkkenhagen.

Til gjengjeld har hun tenkt nøye over mange små detaljer til hagestykket, og hennes ønske er at kjøkkenhagen vil utvikle seg like mye til pryd som til nytte. Målene for Mettes kjøkkenhage er et kvadrat på 8 ganger 8 meter.

Innenfor dette jordstykket vil hun ha flere mindre bed i varierende størrelser. I midten av hagen vil hun ha en sirkel, hvor det skal stå en stor balje med vann – og mulighet for å sette seg ned og nyte.

Vannbaljen bidrar til å tiltrekke seg gode nyttedyr, som kan hjelpe til med å bekjempe eventuelle skadedyr. Rundt vannbaljen vil hun lage en liten innhegning, som samtidig vil være et klatrestativ for spiselige sommerblomster.

De mange små bedene gjør det lettere å komme til både når det skal sås, lukes, hakkes og høstes. Og samtidig vil de mange små bedene gjøre hagen visuelt levende, og bidra med en naturlig fordeling av de forskjellige artene.

Hun leker også med høydeforskjeller. Noen av bedene skal nemlig etableres som høybed i kasser. Høybed egner seg for eksempel fint til små krydderurter. De mange bedene gjør det også enkelt å flytte grønnsakene til nye bed neste år, så de ikke vokser på samme sted år etter år.

Det er det bonden også kaller vekselbruk.Ved enden av kjøkkenhagen vil Mette avgrense området med en pergola av hasselpinner. Pergolaen skal virke som klatrestativ for både stangbønner, ipomoea (ormevindel) og erteblomster.

Ved å fargelegge skissen blir den mer oversiktlig, og det er lett å få et godt overblikk. Den ferdige skissen ser kanskje noe ambisiøs ut for en nybegynner, og det er da også lagt opp til en del målearbeid.

Husk at det er lysten og ens egen smak som bestemmer. Det er ikke noe i veien for å innrette kjøkkenhagen på en enklere måte.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss