Cookies- og Brukervilkår


Den lille vannhagen

På denne solflekken midt i hagen har Karina tidligere hatt en liten vann-krukkehage. Nå skal den gjenoppstå. Hun har på forhånd gravd ned en stor murerbalje i jorda. Den skal fungere som basseng.

På gresset ved siden av står en overskåret whiskytønne, som også skal fylles med vann. Murerbaljen i jorda er på størrelse med denne. Det er viktig at baljen står helt rett, så det sjekker hun en ekstra gang med et vater.

Baljen fyller hun opp med vann. De forskjellige plantene rundt den lille vannhagen sørger både for å gi den en hyggelig stemning og samtidig rammer de den naturlig inn. Slik at man ikke i et uoppmerksomt øyeblikk vil komme til å trå feil og ender med foten i baljen. Så er baljen godt fylt.

Noen mindre steiner legges for å danne kant rundt bassenget. De første flytende plantene får bare lov å svømme rundt. Fra butikken og til de skulle brukes, er de blitt oppbevart i en bøtte med vann. Andre vannplanter, som f.eks. nøkkeroser, må vokse i ishavsleire.

Den spesielle leirejorda til vann er forholdsvis kostbar, så Karina fyller først opp trekaret litt med noen steiner. Dermed kan hun også samtidig skape forskjellige nivåer til de ulike plantene som skal vokse her.

Den første vannplanten setter hun fast mellom steinene i kassen hun kjøpte den i. Det samme med neste. Disse plantene skal imidlertid vokse i den spesielle ishavsleiren. Derfor har hun investert i noen små jordsekker, som er beregnet til formålet.

Sekken fyller hun med den spesielle jorda. Og så fjerner hun plastpotten og planter vannplanten i sekken. Hun fyller etter med leirejorda i sekken, til planten står som den skal.Og fortsetter med neste plante.Omsider er det nøkkerosens tur.

Stilken med blomsterknoppen er ganske lang, så planten må litt lengre ned i trekaret i forhold til de andre plantene. Det er tydelig å se at nøkkerosen vokser i den spesielle leirejorda. Det trives den godt med. Og slik fortsetter hun til karet er fylt opp og arrangert med de forskjellige vannplantene hun har kjøpt inn til formålet.

Fortløpende fyller hun etter med jord. Et slikt kar med planter bygger man langsomt opp plante for plante, slik at det hele blir stående slik man ønsker det. Til slutt skal det vann i karet. Vann i hagen kan være en ganske kostbar affære.

Men etablerer du en vannhage på denne forholdsvis enkle måten, behøver det ikke å koste all verden å komme i gang. Førsteinntrykket er kanskje litt mudrete å se på. Men vannet skal nok bli klart underveis. Ishavsleiren synker etter en tid. Karet må mettes godt med vann.

Til å begynne med ser det nesten ut som om vannet bare siver ut gjennom tønnen, men det stopper så snart treet er mettet. Deretter litt finjustering av de enkelte plantene, og så må leiren i vannet bare få lov til å falle til bunns. Imens gjør Karina klar til enda en liten vannoase et annet sted i hagen.

Her skal gullfiskene bo med nøkkeroser og såkalt andemat. Det er de små flytende, grønne bladene. Først putter hun nøkkerosene i karet. De er festet i bunnen rundt en stein, så det er lettere å plassere dem. Også her fester hun dem med ytterligere en stein, før hun forsiktig heller leiren ned til nøkkerosen.

Vannet ser bra ut, mens Karina fyller på med både leire og stein, foruten forskjellige vannplanter. Endelig flytter et par små gullfisk inn i karet – ...og de må selvfølgelig også ha litt mat. En slik liten kule med fiskemat kan de leve av en hel uke. Og så er det tid for å nyte synet av de små, fine gullfiskene blant de grønne plantene.

Tilbake ved whiskytønnen har leiren etter hvert sunket. Det er tydelig at vannet har sunket litt. Karina fyller derfor etter med vannslangen. Og hun kan heller ikke dy seg for å fylle på med litt ekstra planter i karet.

For å blomstre, må nøkkeroser ha minst 6 timers sol om dagen. Det er ikke noe problem her midt i hagen. Den første av dem er allerede godt på vei, og den får selskap av de andre blomstrende vannplantene. Så er den lille vannhagen ferdig.

Relaterte artikler

 • KRUKKER: Opp på veggen

  KRUKKER: Opp på veggen

  06/10 VIDEO: Har du begrenset med plass til krukkene dine – eller vil du bare utnytte en kjedelig vegg – så er det god hjelp å hente her.

 • KRUKKER: Opp på veggen

  KRUKKER: Opp på veggen

  06/10 VIDEO: Har du begrenset med plass til krukkene dine – eller vil du bare utnytte en kjedelig vegg – så er det god hjelp å hente her.

 • KRUKKER: Anlegg

  KRUKKER: Anlegg

  05/10 VIDEO: Når du skal etablere en krukkehage med flere krukker samlet på ett sted, så prøv å se deg rundt der hjemme om du har noen ting du kan bruke til å skape forskjellige nivåer i krukkehagen. Karina har for eksempel denne ...

 • KRUKKER: Planlegging

  KRUKKER: Planlegging

  05/10 VIDEO: Drømmer du om å skape en liten oase med krukker et sted i hagen, er det lett å komme i gang. Du har sikkert allerede en del forskjellige krukker eller andre beholdere stående hjemme, og kanskje står det også en gammel ...

 • STAUDER: Nytt liv i krukker og potter

  STAUDER: Nytt liv i krukker og potter

  21/09 VIDEO: Er du glad i stauder, behøver du ikke bare å begrense deg til et par av bedene i hagen din. Stauder kan også ha et godt liv i en krukke i hagen eller på altanen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss