Cookies- og Brukervilkår


Lag ny drenering

Økt nedbørsmengde, kombinert med tilstoppede, gamle drensrør, gir flere og flere oversvømmelser og øker behovet for en ny og større dreneringsløsning.


Og det er faktisk ikke noe stort problem å lage en ny drenering. Særlig ikke hvis man har en minigravemaskin eller har leid en. Først må det graves ut til en ny drenskum. Den skal 140 cm ned, og avløpet skal ligge minst 70 cm under jordoverflaten.

Før i tiden etablerte man synkekum ved å putte en masse stein i et hull. I dag bruker man for det meste regnvannskassetter i plast.

Drenskummen, som har en diameter på 31,5 cm, plasseres i hullet, og jorden stampes litt til. Fra drenskummen skal det nå graves ut til røret, som skal føre vannet videre til regnvannskassettene.

Røret, som har en diameter på 11 cm, skal ligge i en dybde på minst 70 cm, og ha et fall ned mot kassettene på 1 centimeter for hver løpende meter. Røret skal dekkes med sand, som er egnet til formålet. Sanden stampes godt fast rundt røret, og det kontrolleres at fallet på en cm pr løpende meter er riktig.

I dette tilfellet skal det brukes 2 regnvannskassetter, som hver måler 100 x 40 x 50 cm og som hver kan ta unna vann fra 29 kvadratmeter. Også her skal det være 70 cm til jordoverflaten.

Med et mellomstykke og en skjøtemuffe skal kassetten forbindes til røret. Det må tilpasses et stykke rør, og til det bruker fagmannen en rørskjærer.

Den innstilles til rørtykkelsen, og kjøres bort til markeringen hvor røret skal skjæres. Ved å klemme og dreie er røret raskt saget over. Og snittet er helt rett. Rørstumpen, som er smurt inn med et vannbasert glidemiddel med teflon, settes på plass. Den første kassetten er tilknyttet.

Den pakkes inn i fiberduk, så det ikke kan komme noe jord i når den blir dekket til. Den andre kassetten legges ved siden av den første. Den behøver ikke å bli tilkoblet røret, da vannet fordeler seg jevnt i begge kassetter.

Begge kassettene dekkes grundig til med fiberduken. Det fylles sand på særlig rundt skjøtene. Og det stampes grundig rundt rørskjøtene. Så kan kummen og rørene dekkes til.

Nå skal det bare etableres forbindelse til regnvannsavløpet. For ikke å skade hellene med minigraveren, bruker fagmannen en skuffe til å grave ut til avløpsrøret. Også det skal falle med en centimeter pr meter. Den godkjente grusen fylles på, og det stampes godt til rundt røret.

Rørstykkene skjøtes, og det kontrolleres hele tiden at det er riktig fall. Fagmannen sager først nå ut hullet i drenskummen. En krage monteres, og tilløpsrøret kobles til. Vann helles i overvannsrennen.

Dermed kan man se om systemet virker før man fyller igjen. Og det gjør det. Det skal være minst 10 cm fra vannspeilet i drenskummen og opp til tilløpsrørets kant. Jorden kan fylles tilbake og stampes. Nå skal røret skjæres rett over, så man trenger et vater.

Det markeres hvor det skal skjæres med vinkelsliperen. Fagmannen monterer en gummiring, så sand og grus ikke kan falle i brønnen.

Dekslet kan legges på, og området stampes godt før hellene legges tilbake. Med den nye dreneringen og synkekummen, som er plassert et godt stykke fra huset, bør der ikke oppstå noen oversvømmelser på mange år.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss