Cookies- og Brukervilkår


Dekk til for gulrotfluer

Gulrøtter er alltid vanskelige å dyrke i hagen hvis man skal unngå mark i røttene. Marken er gulrotfluenes larver. Gulrotfluen er en trussel to til tre ganger i løpet av vekstsesongen. Første gang i mai-juni måned, deretter i august og noen ganger helt fram til oktober.

Gulrotfluen legger sine egg i jorda rundt gulrøttenes røtter. Fluenes egg klekkes etter en ukes tid. Larvene lever først av siderøtter, og senere gnager de seg inn i selve gulroten og lever videre der.

Maren har sådd sine gulrøtter så seint at årets første kull av fluene ikke utgjorde noen trussel. Men hun vil sikre seg mot neste generasjon av fluene, og det gjør hun ved å legge nett over gulrøttene i hagen.Men først må det tynnes ut i raden.

Når nettet først er lagt over raden, må det nemlig bli der til gulrøttene er klare til høsting. Maren har hatt et godt vekselbruk i jorda, og det har ikke tidligere vokst gulrøtter her. Derfor burde det verken være egg eller larver i jorda på nåværende tidspunkt. Det er enda en fordel ved et godt vekselbruk.

Hun sikrer nettet med noen jernrør. Nettet må slutte helt tett ned til jordoverflaten, så fluene ikke kan fly inn den veien. Ved enden av radene fester hun nettet med noen steiner. Har du ikke insektnett hjemme, kan du bruke grønt avklipp langsmed rothalsen i stedet.

Ved å legge det grønne plantematerialet her, distraherer du fluene i deres leting etter roten. Fluene leter nemlig etter kontrasten mellom den grønne toppen og selve roten, og den får de det vanskeligere med å finne hvis det er lagt ut gress, som her.

Tre måneder senere ser gulrøttene stadig fine ut i toppen. Maren har fortsatt lagt ut gress for å forhindre gulrotfluen i å angripe. Og nå vil det vise seg om det har hjulpet.Og joda, de ser veldig fine ut. Så husk i framtiden å dekke til – enten med nett eller med grønt.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE: Larver

  ØKOLOGISK HAGE: Larver

  04/10 VIDEO: De oppstammede stikkelsbærbuskene i kjøkkenhagen har fått uventede – og uvelkomne – gjester. En hel gren er plutselig ganske naken å se på, og synderne er allerede i gang med de neste grenene.

 • KJØKKENHAGE:Larver

  KJØKKENHAGE:Larver

  22/09 VIDEO: Fine ser de ut, de hvite kålsommerfuglene. Men før de hvite vingene folder seg ut, har de vakre skapningene gjennomgått forvandlingen fra larve til puppe, for til slutt å bli flyvende. Og det er i den tidlige larvefasen ...

 • KJØKKENHAGE:Jordlopper

  KJØKKENHAGE:Jordlopper

  22/09 VIDEO: Mette har i løpet av vekstsesongen hele tiden sørget for å så forskjellige typer salat, slik at hun kontinuerlig har kunnet høste friske blader til maten.

 • KJØKKENHAGE:Mordersnegle

  KJØKKENHAGE:Mordersnegle

  22/09 VIDEO: I nyere tid er den lysebrune iberiske skogsneglen blitt utropt til en av kjøkkenhagens største fiender. Og det er så avgjort ikke uten grunn.

 • STAUDER: Bekjemp snegler

  STAUDER: Bekjemp snegler

  21/09 VIDEO: Mange har stiftet bekjentskap med denne sneglen. Iberiaskogsneglen – også kalt mordersneglen. Den spiser både stauder, sommerblomster og kjøkkenhager, og derfor er den veldig uønsket.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss