Cookies- og Brukervilkår


Larver

De oppstammede stikkelsbærbuskene i kjøkkenhagen har fått uventede – og uvelkomne – gjester. En hel gren er plutselig ganske naken å se på, og synderne er allerede i gang med de neste grenene.

Det er bladvepslarve som er på ferde. De spiser ganske enkelt buskens blader – og de kan sette til livs en slik busk på få dager. Ofte er det de nederste bladene på busken som blir angrepet først. Det har også skjedd her. Et svakt angrep betyr ingen ting.

En busk der bladene er helt oppspist vil derimot få bærene til å tvangsmodne, og utbyttet i den kommende sesongen blir vesentlig lavere. Maren fjerner derfor alle larvene med det samme. Hun kikker godt etter at det ikke gjemmer seg noen et sted på et blad.

Det er vanskelig å unngå bladvepslarver helt. Men det er mange forskjellige fugler som liker dem godt. Med gode trivselsforhold for småfugler i hagen, kan du kanskje unngå larvene. Så sørg for en fuglekasse eller to til meiser og spurv.

Det finnes også forskjellige snyltevepser som kan angripe larvene. En hage med mange forskjellige planter vil tiltrekke seg disse nyttedyrene, så variasjon i plantevalg er også en mulig forebyggende løsning. Fangsten ender med i alt syv bladvepslarver i dag.

Det er bare én utvei for dem, og det er døden. Også på gårdsplassen er det larver på gang. Her har blomkarsen fått noen små gule flekker på et av de karakteristiske flate bladene.Det er kålsommerfuglens verk. Den har lagt eggene sine på bladet.

Blomkarse er en spiselig sommerblomst. Og kålsommerfuglens larver er også veldig glade i smaken. Larvene elsker å spise de fine bladene.

Men disse eggene får nå aldri lov til å utvikle seg til mer, for Maren fjerner dem med det samme. Og i tiden som kommer må hun fortsatt holde godt øye med planten.

Relaterte artikler

 • FRUKT OG BÆR: 5. Vepsefanger

  FRUKT OG BÆR: 5. Vepsefanger

  09/11 VIDEO: På sensommeren og høsten kan veps bli et reelt skadedyr og utvikle seg til et problem i hagen. Vepsebolene går nemlig i oppløsning på dette tidspunktet, og da søker vepsen etter sukker overalt – også i frukt og bær i hagen.

 • FRUKT OG BÆR: 5. Rådyr og harer

  FRUKT OG BÆR: 5. Rådyr og harer

  08/11 VIDEO: Mange hageeiere får jevnlig besøk av både harer og rådyr. Og selv om dyrene kan se veldig søte ut, kan de forvolde stor skade i hagen. Maren bor inntil et skogsbryn hvor det både er mange rådyr og harer. Hvis hun vil ...

 • ØKOLOGISK HAGE: Dekk til for gulrotfluer

  ØKOLOGISK HAGE: Dekk til for gulrotfluer

  04/10 VIDEO: Gulrøtter er alltid vanskelige å dyrke i hagen hvis man skal unngå mark i røttene. Marken er gulrotfluenes larver. Gulrotfluen er en trussel to til tre ganger i løpet av vekstsesongen. Første gang i mai-juni måned, ...

 • KJØKKENHAGE:Larver

  KJØKKENHAGE:Larver

  22/09 VIDEO: Fine ser de ut, de hvite kålsommerfuglene. Men før de hvite vingene folder seg ut, har de vakre skapningene gjennomgått forvandlingen fra larve til puppe, for til slutt å bli flyvende. Og det er i den tidlige larvefasen ...

 • KJØKKENHAGE:Jordlopper

  KJØKKENHAGE:Jordlopper

  22/09 VIDEO: Mette har i løpet av vekstsesongen hele tiden sørget for å så forskjellige typer salat, slik at hun kontinuerlig har kunnet høste friske blader til maten.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss