Cookies- og Brukervilkår


Planlegging

Den økologiske hagen som Maren vil opparbeide, skal inneholde flere forskjellige elementer. Så sant det er mulig, vil hun nemlig gjerne være selvforsynt med både frukt, snittblomster og grønnsaker. Det vil spare henne for en masse ressurser på transport og innkjøp, når hun bare kan gå rett ut i hagen og hente det hun har bruk for. Og så er det nyttig for miljøet.

Hvis hun skal lykkes med hagen, må den plasseres et sted med full sol og veldrenert jord, slik at de forskjellige plantene får best mulig vekstbetingelser. De kan hun få oppfylt på husets sørside, så her skal hagen anlegges.

Jordstykket så imidlertid ikke slik ut for et år siden. Den gangen sto skvallerkålen høyt blant mange andre ugressplanter. Maren bor på en landeiendom, så det er jord nok å ta av rundt huset. Men det er veldig tidkrevende å holde jorda fri for ugress.

Det ligger i sakens natur at kjemiske ugressprøytemidler selvfølgelig ikke er noe man bruker i den økologiske hagen. Så Maren har valgt en annen strategi for jordstykket hun har sett seg ut til dette prosjektet. I stedet for å grave gjennom hele jordstykket med håndkraft og rense det for flerårig ugress, fikk hun tak i en rull med svart plast.

Plasten la hun - som her - ut over hele jordstykket som snart skal dyrkes. Plasten skal dekke jorda i en hel vekstsesong. Den svarte fargen forhindrer lyset i å trenge gjennom, og ugressplantene vil derfor dø etter hvert.

Hun sørger for at plasten holder seg på plass ved å legge på steiner, som hun fordeler jevnt over hele plaststykket. Hun prikker hull et par steder, så det er drenering for regnet som måtte komme. For å forhindre lyset i å trenge gjennom drenshullet, plasserer hun en stein oppå.

Den svarte plasten pryder ikke akkurat hagen. Og da jorda skal være dekket det meste av et helt år, er det en god idé å tenke på om man kanskje bør pynte litt på forholdene. Mens plasten får litt tid til å legge seg, sår Maren noen gresskarfrø.

En måneds tid senere har plasten lagt seg – og hun kan nå plante de små gresskarplantene i små hull på den svarte plasten. Gresskarene vil bli bra fyldige, og nesten dekke plasten senere på sesongen.

Hun kunne også ha brukt flis eller grove barkstykker, som her, hvor noen roser er plantet i en ugressduk. Duken er til slutt dekket godt med grove barkstykker.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  26/10 VIDEO: Her på dette grusstykket vil anleggsgartner Jesper etablere en liten sirkelformet bålplass i naturstein. Den skal være 80 cm i diameter.

 • INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  26/10 VIDEO: Brostein i granitt er alltid et godt valg til hagens belegninger. Steinene kan du legge i mange forskjellige mønstre, og du kan også variere fugenes størrelse. Lager du fugen passe bred, kan du så forskjellige ...

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss