Cookies- og Brukervilkår


Planlegging

Den økologiske hagen som Maren vil opparbeide, skal inneholde flere forskjellige elementer. Så sant det er mulig, vil hun nemlig gjerne være selvforsynt med både frukt, snittblomster og grønnsaker. Det vil spare henne for en masse ressurser på transport og innkjøp, når hun bare kan gå rett ut i hagen og hente det hun har bruk for. Og så er det nyttig for miljøet.

Hvis hun skal lykkes med hagen, må den plasseres et sted med full sol og veldrenert jord, slik at de forskjellige plantene får best mulig vekstbetingelser. De kan hun få oppfylt på husets sørside, så her skal hagen anlegges.

Jordstykket så imidlertid ikke slik ut for et år siden. Den gangen sto skvallerkålen høyt blant mange andre ugressplanter. Maren bor på en landeiendom, så det er jord nok å ta av rundt huset. Men det er veldig tidkrevende å holde jorda fri for ugress.

Det ligger i sakens natur at kjemiske ugressprøytemidler selvfølgelig ikke er noe man bruker i den økologiske hagen. Så Maren har valgt en annen strategi for jordstykket hun har sett seg ut til dette prosjektet. I stedet for å grave gjennom hele jordstykket med håndkraft og rense det for flerårig ugress, fikk hun tak i en rull med svart plast.

Plasten la hun - som her - ut over hele jordstykket som snart skal dyrkes. Plasten skal dekke jorda i en hel vekstsesong. Den svarte fargen forhindrer lyset i å trenge gjennom, og ugressplantene vil derfor dø etter hvert.

Hun sørger for at plasten holder seg på plass ved å legge på steiner, som hun fordeler jevnt over hele plaststykket. Hun prikker hull et par steder, så det er drenering for regnet som måtte komme. For å forhindre lyset i å trenge gjennom drenshullet, plasserer hun en stein oppå.

Den svarte plasten pryder ikke akkurat hagen. Og da jorda skal være dekket det meste av et helt år, er det en god idé å tenke på om man kanskje bør pynte litt på forholdene. Mens plasten får litt tid til å legge seg, sår Maren noen gresskarfrø.

En måneds tid senere har plasten lagt seg – og hun kan nå plante de små gresskarplantene i små hull på den svarte plasten. Gresskarene vil bli bra fyldige, og nesten dekke plasten senere på sesongen.

Hun kunne også ha brukt flis eller grove barkstykker, som her, hvor noen roser er plantet i en ugressduk. Duken er til slutt dekket godt med grove barkstykker.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss