Cookies- og Brukervilkår


Planlegging

Den økologiske hagen som Maren vil opparbeide, skal inneholde flere forskjellige elementer. Så sant det er mulig, vil hun nemlig gjerne være selvforsynt med både frukt, snittblomster og grønnsaker. Det vil spare henne for en masse ressurser på transport og innkjøp, når hun bare kan gå rett ut i hagen og hente det hun har bruk for. Og så er det nyttig for miljøet.

Hvis hun skal lykkes med hagen, må den plasseres et sted med full sol og veldrenert jord, slik at de forskjellige plantene får best mulig vekstbetingelser. De kan hun få oppfylt på husets sørside, så her skal hagen anlegges.

Jordstykket så imidlertid ikke slik ut for et år siden. Den gangen sto skvallerkålen høyt blant mange andre ugressplanter. Maren bor på en landeiendom, så det er jord nok å ta av rundt huset. Men det er veldig tidkrevende å holde jorda fri for ugress.

Det ligger i sakens natur at kjemiske ugressprøytemidler selvfølgelig ikke er noe man bruker i den økologiske hagen. Så Maren har valgt en annen strategi for jordstykket hun har sett seg ut til dette prosjektet. I stedet for å grave gjennom hele jordstykket med håndkraft og rense det for flerårig ugress, fikk hun tak i en rull med svart plast.

Plasten la hun - som her - ut over hele jordstykket som snart skal dyrkes. Plasten skal dekke jorda i en hel vekstsesong. Den svarte fargen forhindrer lyset i å trenge gjennom, og ugressplantene vil derfor dø etter hvert.

Hun sørger for at plasten holder seg på plass ved å legge på steiner, som hun fordeler jevnt over hele plaststykket. Hun prikker hull et par steder, så det er drenering for regnet som måtte komme. For å forhindre lyset i å trenge gjennom drenshullet, plasserer hun en stein oppå.

Den svarte plasten pryder ikke akkurat hagen. Og da jorda skal være dekket det meste av et helt år, er det en god idé å tenke på om man kanskje bør pynte litt på forholdene. Mens plasten får litt tid til å legge seg, sår Maren noen gresskarfrø.

En måneds tid senere har plasten lagt seg – og hun kan nå plante de små gresskarplantene i små hull på den svarte plasten. Gresskarene vil bli bra fyldige, og nesten dekke plasten senere på sesongen.

Hun kunne også ha brukt flis eller grove barkstykker, som her, hvor noen roser er plantet i en ugressduk. Duken er til slutt dekket godt med grove barkstykker.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss