Cookies- og Brukervilkår


Plantevalg

Tiden er inne til å bestemme seg mer nøyaktig for hva som skal sås og plantes i den økologiske hagen. Først går Maren gjennom frøene hun allerede har liggende fra i fjor. Flere av dem kan sikkert brukes igjen. Det gjelder ikke minst vekster hun gjerne vil ha i hagen hvert år, som for eksempel gulrøtter, erter og bønner, foruten ulike krydderurter.

De brune papirposene inneholder alle forskjellige økologiske grønngjødselfrø. Her er det for eksempel frø av rug og vintervikke, som saktens kan klare enda en sesong. Det er ikke trykt noe på posene. Maren har mange års erfaring, så hun kan heldigvis sånn noenlunde se på frøene hva som er hva.

For ordens skyld skriver hun det også på posen.Hun noterer på en blokk hva hun har liggende av frø fra tidligere, for hun må helt sikkert kontinuerlig så forskjellig slags grønngjødsel i den lille kjøkkenhagen etter hvert som hun høster de ulike vekstene.

Maren og hennes mann har myndighetenes godkjennelse til å dyrke og selge økologiske produkter. Og myndighetene stiller strenge krav til økologiske produsenter. Derfor bruker hun så sant det er mulig økologiske frø i hagen sin.

Det kan imidlertid være vanskelig å finne økologiske frø i handelen, hvis man ikke vet hvor man skal lete. Maren bruker ofte internett - og kjøper også gjerne frø fra utenlandske leverandører. Hvis det virker for omstendelig, så bruk bare de frøene som er tilgjengelige i handelen.

Det er nemlig primært dyrkingsmetoden som er avgjørende, med mindre du vil selge dine produkter som myndighetsgodkjent økologiske. Og hvis din dyrkemetode følger økologiske prinsipper, vil avlingene dine også være økologiske - også selv om du bruker et ikke-økologisk frø.

Det er også mulig å høste dine egne frø fra de vekstene du har i hagen. Det gjør Maren her, hvor toppen av en persilleplante, som blomstret i fjor, har fått lov til å tørke ferdig i vinduet innendørs.

Høst frøene ved å smuldre skjermbladene over en beholder. Og vær ellers oppmerksom på at frøene som sitter øverst i plantetoppen som regel er de beste og mest spirevillige. Her henger planten vel å merke på hodet, så det er frøene nærmest vinduskarmen som er best her.

Til slutt samler hun frøene i et kaffefilter. Det suger den siste fuktigheten fra frøene, hvis de ennå ikke skulle være helt tørre. Maren bruker mye internett og forskjellige frøkataloger, som hun har fått tilsendt i posten, når hun skal finne de rette frøene.

Hun tar selvfølgelig høyde for familiens ønsker og behov for frukt og grønt når hun bestiller frøene sine. Og samtidig velger hun alltid de mest robuste sorter hun kan få.

Det er ikke alltid man kan lese seg fram til det på internett eller i frøkatalogen, men kjøper du frøene dine på et gartneri, kan du i hvert fall alltid spørre deg fram.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE:Anlegg

  ØKOLOGISK HAGE:Anlegg

  30/09 VIDEO: Like før Maren begynner å plante og så, får bedene et siste tynt lag med kompost, som hun sprer jevnt ut med en skuffe. Denne komposten er levert fra kommunens komposteringsanlegg. Den er varmebehandlet, så den ...

 • ØKOLOGISK HAGE:Klargjøring

  ØKOLOGISK HAGE:Klargjøring

  30/09 VIDEO: Jordstykket freses gjennom med traktor – det blir målt opp til de enkelte bed, det blir strødd på steinmel, det blir gravd ned påler til espalier og det blir satt på tråd.

 • ØKOLOGISK HAGE:Skisse

  ØKOLOGISK HAGE:Skisse

  30/09 VIDEO: Hittil har Maren gjort seg mange tanker om hvordan den økologiske hagen hennes skal ta seg ut. For å skape et visuelt overblikk, og samtidig få en mer håndfast plan når hun skal i gang med selve opparbeidelsen, lager ...

 • KJØKKENHAGE:Anlegg

  KJØKKENHAGE:Anlegg

  22/09 VIDEO: Det er vår. Og det kribler i fingrene etter å komme i gang med å få noen vekster i jorda. Det ligger i sakens natur at ikke alt blir sådd og plantet på én gang i kjøkkenhagen.

 • KJØKKENHAGE:Anlegg

  KJØKKENHAGE:Anlegg

  22/09 VIDEO: Det er vår. Og det kribler i fingrene etter å komme i gang med å få noen vekster i jorda. Det ligger i sakens natur at ikke alt blir sådd og plantet på én gang i kjøkkenhagen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss