Cookies- og Brukervilkår


Robust robinia

Midt i den økologiske hagen troner et stolt robiniatre. Og det er nok ikke helt tilfeldig at familien har valgt å ha nettopp dette treet stående midt i hagen.

Treet blomstrer som et av de siste midt på sommeren, og det er biene glade for. Treet hører til belgplantene, og samler nitrogen fra luften. Det skygger bare litt, og gir dermed både lys og næring til naboplanter.

Selve veden fra robinia er svært velegnet i hagen, hvor man kanskje ellers ville ha brukt trykkimpregnerte tre, som er meget miljøbelastende. Veden tilhører de såkalte selvimpregnerende treslagene, som også omfatter tuja, lerk og douglasgran.

Disse artene inneholder noen stoffer som nedsetter den biologiske nedbrytningsprosessen, og derfor har de usedvanlig lang holdbarhet.I denne hagen er plantekassene med tomater for eksempel av robinia. Men også alle steder hvor det er brukt stolper i jorda er det robiniatre.

Både i kjøkkenhageavdelingen – og ved den nyanlagte kvistinnhegningen. Disse stolpene tåler nemlig jordkontakten bedre enn alle andre tresorter. Undersøkelser har vist at robiniatre faktisk kan holde i over 30 år med jordkontakt. Til sammenlikning er eik bare målt til å kunne holde i opptil 25 år i jorda.

Robinia kalles også for falsk akasie. Treet ble introdusert fra Sentralamerika til Europa for omkring 400 år siden. De største drevne skogbruk med robiniatre finnes i Ungarn.

Robiniatre betraktes på ingen måte som truet, og det er derfor et godt og meget bærekraftig valg i den økologiske hagen.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss