Cookies- og Brukervilkår


Robust robinia

Midt i den økologiske hagen troner et stolt robiniatre. Og det er nok ikke helt tilfeldig at familien har valgt å ha nettopp dette treet stående midt i hagen.

Treet blomstrer som et av de siste midt på sommeren, og det er biene glade for. Treet hører til belgplantene, og samler nitrogen fra luften. Det skygger bare litt, og gir dermed både lys og næring til naboplanter.

Selve veden fra robinia er svært velegnet i hagen, hvor man kanskje ellers ville ha brukt trykkimpregnerte tre, som er meget miljøbelastende. Veden tilhører de såkalte selvimpregnerende treslagene, som også omfatter tuja, lerk og douglasgran.

Disse artene inneholder noen stoffer som nedsetter den biologiske nedbrytningsprosessen, og derfor har de usedvanlig lang holdbarhet.I denne hagen er plantekassene med tomater for eksempel av robinia. Men også alle steder hvor det er brukt stolper i jorda er det robiniatre.

Både i kjøkkenhageavdelingen – og ved den nyanlagte kvistinnhegningen. Disse stolpene tåler nemlig jordkontakten bedre enn alle andre tresorter. Undersøkelser har vist at robiniatre faktisk kan holde i over 30 år med jordkontakt. Til sammenlikning er eik bare målt til å kunne holde i opptil 25 år i jorda.

Robinia kalles også for falsk akasie. Treet ble introdusert fra Sentralamerika til Europa for omkring 400 år siden. De største drevne skogbruk med robiniatre finnes i Ungarn.

Robiniatre betraktes på ingen måte som truet, og det er derfor et godt og meget bærekraftig valg i den økologiske hagen.

Relaterte artikler

 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss