Cookies- og Brukervilkår


Robust robinia

Midt i den økologiske hagen troner et stolt robiniatre. Og det er nok ikke helt tilfeldig at familien har valgt å ha nettopp dette treet stående midt i hagen.

Treet blomstrer som et av de siste midt på sommeren, og det er biene glade for. Treet hører til belgplantene, og samler nitrogen fra luften. Det skygger bare litt, og gir dermed både lys og næring til naboplanter.

Selve veden fra robinia er svært velegnet i hagen, hvor man kanskje ellers ville ha brukt trykkimpregnerte tre, som er meget miljøbelastende. Veden tilhører de såkalte selvimpregnerende treslagene, som også omfatter tuja, lerk og douglasgran.

Disse artene inneholder noen stoffer som nedsetter den biologiske nedbrytningsprosessen, og derfor har de usedvanlig lang holdbarhet.I denne hagen er plantekassene med tomater for eksempel av robinia. Men også alle steder hvor det er brukt stolper i jorda er det robiniatre.

Både i kjøkkenhageavdelingen – og ved den nyanlagte kvistinnhegningen. Disse stolpene tåler nemlig jordkontakten bedre enn alle andre tresorter. Undersøkelser har vist at robiniatre faktisk kan holde i over 30 år med jordkontakt. Til sammenlikning er eik bare målt til å kunne holde i opptil 25 år i jorda.

Robinia kalles også for falsk akasie. Treet ble introdusert fra Sentralamerika til Europa for omkring 400 år siden. De største drevne skogbruk med robiniatre finnes i Ungarn.

Robiniatre betraktes på ingen måte som truet, og det er derfor et godt og meget bærekraftig valg i den økologiske hagen.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss