Cookies- og Brukervilkår


Tak over hodet til nyttedyr

En liten trestubbe kan brukes til mye annet enn å sitte på eller hugge ved. I den økologiske hagen skal stubben her nemlig innrettes til et enkelt «hotell» for nyttedyr.

Ved å bore en rekke hull i forskjellig størrelse i enden av trestykket, vil stubben være en åpen invitasjon til nye beboere – det kan for eksempel være bier, som kan hjelpe til med bestøvningen rundt om i resten av hagen.

Bier finner såvisst selv et sted å være – også uten hjelp fra mennesker. Men det skader slett ikke å hjelpe dem litt på vei ved å gjøre livet litt lettere for dem, så de har lyst til å bo i hagen. Det er de samme tankene som ligger bak når Maren vil grave denne urtepotten ned i jorda.

Hun vil gjerne tiltrekke noen humler til hagen – og de liker å ha det tørt.Hullet i jorda må passe noenlunde med urtepottens høyde. Det tar Maren litt på øyemål. Nå er hullet klart, og hun fyller opp urtepotten med halm. Rundt fyller hun hullet med steinmel.

På toppen plasserer hun en stein, så regnet ikke vil piske inn gjennom drenshullet i toppen. Og dermed er det lagt til rette for en deilig, tørr overnatting for hagens humler. Også saksedyrene skal ha et hotell i hagen.

Disse dyrene er effektive bladlus-spisere om natten, men om dagen skal de sove. Og her gir Maren dem muligheten for å flytte inn i denne urtepotten som hun henger opp i et frukttre ved hjelp av en tykk metalltråd.

Urtepotten er foret med et lag halm, som saksedyrene kan kose seg godt i. Og potten gir også fin skygge for solen om dagen. Skulle dyrene senere på sesongen bli for sjenerende eller begynne å gnage i frukten på treet, er det veldig enkelt å bare flytte urtepotten vekk fra grenen igjen.

Litt mer komplisert er det neste hotellet til ville bier. Alle materialene er gjenbruk av noe som Maren hadde fra før. Hun vil forsøke å gjenskape omgivelsene som biene ellers ville etablert seg i. Hun borer derfor fire hull i et lite bord som er omkring 20 centimeter langt.

Her fører hun gjennom en kraftig ståltråd, slik at tråden danner en bue i hver ende av bordet. Så er hun klar til å fylle buene med hule bambusgrener i mange forskjellige tykkelser. Normalt vil de ville biene bygge sitt bol i et hult tre eller inne i en mur. De vil nemlig gjerne ha det tørt.

Derfor må rørene også ha en viss lengde.Nå er det bare å klippe til bambusgrenene i riktig størrelse – og deretter fylle opp buene med de hule grenene. Maren strammer opp ståltråden, så grenstykkene blir inne i buene hvor hun har plassert dem.

Så er det hjemmelagde bolet til biene klart til å bli satt opp i hagen.Men først monterer Maren et vinkelbeslag, så det er lettere å sette opp det lille «hotellet».Og på en stolpe i hagen er det fin plass til det.

Dermed gjenstår det bare å håpe på at biene faktisk også tar hotellet i bruk. Det er i hvert fall ingen tvil om at de er svært velkomne.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss