Cookies- og Brukervilkår


Tak over hodet til nyttedyr

En liten trestubbe kan brukes til mye annet enn å sitte på eller hugge ved. I den økologiske hagen skal stubben her nemlig innrettes til et enkelt «hotell» for nyttedyr.

Ved å bore en rekke hull i forskjellig størrelse i enden av trestykket, vil stubben være en åpen invitasjon til nye beboere – det kan for eksempel være bier, som kan hjelpe til med bestøvningen rundt om i resten av hagen.

Bier finner såvisst selv et sted å være – også uten hjelp fra mennesker. Men det skader slett ikke å hjelpe dem litt på vei ved å gjøre livet litt lettere for dem, så de har lyst til å bo i hagen. Det er de samme tankene som ligger bak når Maren vil grave denne urtepotten ned i jorda.

Hun vil gjerne tiltrekke noen humler til hagen – og de liker å ha det tørt.Hullet i jorda må passe noenlunde med urtepottens høyde. Det tar Maren litt på øyemål. Nå er hullet klart, og hun fyller opp urtepotten med halm. Rundt fyller hun hullet med steinmel.

På toppen plasserer hun en stein, så regnet ikke vil piske inn gjennom drenshullet i toppen. Og dermed er det lagt til rette for en deilig, tørr overnatting for hagens humler. Også saksedyrene skal ha et hotell i hagen.

Disse dyrene er effektive bladlus-spisere om natten, men om dagen skal de sove. Og her gir Maren dem muligheten for å flytte inn i denne urtepotten som hun henger opp i et frukttre ved hjelp av en tykk metalltråd.

Urtepotten er foret med et lag halm, som saksedyrene kan kose seg godt i. Og potten gir også fin skygge for solen om dagen. Skulle dyrene senere på sesongen bli for sjenerende eller begynne å gnage i frukten på treet, er det veldig enkelt å bare flytte urtepotten vekk fra grenen igjen.

Litt mer komplisert er det neste hotellet til ville bier. Alle materialene er gjenbruk av noe som Maren hadde fra før. Hun vil forsøke å gjenskape omgivelsene som biene ellers ville etablert seg i. Hun borer derfor fire hull i et lite bord som er omkring 20 centimeter langt.

Her fører hun gjennom en kraftig ståltråd, slik at tråden danner en bue i hver ende av bordet. Så er hun klar til å fylle buene med hule bambusgrener i mange forskjellige tykkelser. Normalt vil de ville biene bygge sitt bol i et hult tre eller inne i en mur. De vil nemlig gjerne ha det tørt.

Derfor må rørene også ha en viss lengde.Nå er det bare å klippe til bambusgrenene i riktig størrelse – og deretter fylle opp buene med de hule grenene. Maren strammer opp ståltråden, så grenstykkene blir inne i buene hvor hun har plassert dem.

Så er det hjemmelagde bolet til biene klart til å bli satt opp i hagen.Men først monterer Maren et vinkelbeslag, så det er lettere å sette opp det lille «hotellet».Og på en stolpe i hagen er det fin plass til det.

Dermed gjenstår det bare å håpe på at biene faktisk også tar hotellet i bruk. Det er i hvert fall ingen tvil om at de er svært velkomne.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss