Cookies- og Brukervilkår


Skisse

Hittil har Maren gjort seg mange tanker om hvordan den økologiske hagen hennes skal ta seg ut. For å skape et visuelt overblikk, og samtidig få en mer håndfast plan når hun skal i gang med selve opparbeidelsen, lager hun en skisse.

Først har hun målt opp hagen og tegnet inn grunnrisset på et stykke rutepapir. Alle elementene som skal være der, som for eksempel husfasaden og trærne i hagen, tegner hun også inn. Når alle de faste elementene er på plass, tegner hun inn bedene som skal utgjøre kjøkkenhagen.

Bedene her blir ikke mer enn én meter i bredden. Da er det lett å komme til for å passe og vedlikeholde de forskjellige vekstene. Ved å designe de tre største bedene med en liten vinkel på hvert, virker kjøkkenhagen litt mer som et rom man går inn i fra resten av hagen.

Mellom kjøkkenhagens bed vil hun ha gangstier belagt med steinmel. Kjøkkenhagen skal ikke være større enn at det er tid til å passe den. Denne lille hagen gir et friskt tilskudd av grønnsaker og krydderurter gjennom sommer og høst.

I enden av kjøkkenhagen – mot sør – skal det være et blomstrende område av georginer. Maren vil legge georgineknoller i fire rader i hele kjøkkenhagens bredde. Hun kan bare begynne å glede seg.

Georginene vil kvittere med et festfyrverkeri av flotte og fyldige blomster i mange farger senere på sesongen, noe man kan ha glede av helt til frosten kommer. I de små sirklene skal det lages klatrestativer til duftende erteblomster. Og ved husveggen ved siden av et eksisterende nedløpsrør er det plass til en regnvannstønne.

De rektangulære feltene er plantekasser, som skal inneholde tomater. På husets sørside står de solrikt og litt i le.Små oppstammede frukttrær plasserer hun også rundt omkring i kjøkkenhagen. Kjøkkenhagen avgrenses opp til huset med et såkalt belgisk espalier, som skal lages av ulike epletrær.

Mot østsiden skal det være en lav stakitt, som også skal lages av små epletrær. I den andre enden av hagen, bak georginemarken, skal jorda holdes i gang med grønngjødselplanten honningurt. Hvis jorda bare ligger brakk, vil ugresset bare bre seg.

Da er det langt bedre å dyrke den med grønngjødsel, til den skal brukes til dyrking eller beplantes. Langsmed kjøkkenhagen på den ene siden skal det være et staudebed. Staudene til bedet skal være hardføre nok til å kunne konkurrere med skvallerkålen, som brer seg fra den villere delen av hagen.

Nå er skissen klar. Med den i hånden sikrer Maren seg at hun bevarer overblikket når hun går i gang med det store anleggsarbeidet.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE:Anlegg

  ØKOLOGISK HAGE:Anlegg

  30/09 VIDEO: Like før Maren begynner å plante og så, får bedene et siste tynt lag med kompost, som hun sprer jevnt ut med en skuffe. Denne komposten er levert fra kommunens komposteringsanlegg. Den er varmebehandlet, så den ...

 • ØKOLOGISK HAGE:Klargjøring

  ØKOLOGISK HAGE:Klargjøring

  30/09 VIDEO: Jordstykket freses gjennom med traktor – det blir målt opp til de enkelte bed, det blir strødd på steinmel, det blir gravd ned påler til espalier og det blir satt på tråd.

 • ØKOLOGISK HAGE:Plantevalg

  ØKOLOGISK HAGE:Plantevalg

  30/09 VIDEO: Tiden er inne til å bestemme seg mer nøyaktig for hva som skal sås og plantes i den økologiske hagen. Først går Maren gjennom frøene hun allerede har liggende fra i fjor. Flere av dem kan sikkert brukes igjen. Det ...

 • KJØKKENHAGE:Anlegg

  KJØKKENHAGE:Anlegg

  22/09 VIDEO: Det er vår. Og det kribler i fingrene etter å komme i gang med å få noen vekster i jorda. Det ligger i sakens natur at ikke alt blir sådd og plantet på én gang i kjøkkenhagen.

 • KJØKKENHAGE:Anlegg

  KJØKKENHAGE:Anlegg

  22/09 VIDEO: Det er vår. Og det kribler i fingrene etter å komme i gang med å få noen vekster i jorda. Det ligger i sakens natur at ikke alt blir sådd og plantet på én gang i kjøkkenhagen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Pergola - byggesak ?

Hei, Vi skal sette opp en åpen pergola, uten ...

Putekasse på brygga.

Jeg skal lage en stor putekasse som skal ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss