Cookies- og Brukervilkår


Larver

Blomkarsen (Tropaeolum majus) står fint i hagen mot slutten av sommeren. Men hvis man titter nærmere etter her, er det faktisk flere blader larvene har forsynt seg av. Det er kålsommerfuglens larver (Pieris brassicae) som har vært på ferde. Og det er faktisk en del av dem på planten her.

Kålsommerfuglens larver lever av å spise plantens grønne blader. Typisk nok ser man disse larvene i forskjellige kålplanter, men de har altså også en viss forkjærlighet for blomkarsen.

Hvis blomkarsen din ikke er i god vekst, og larvene får lov og de er mange og sultne nok, kan de forsyne seg så griskt at du risikerer at planten dør. Derfor er det en god idé å fjerne larvene, hvis du ser dem. Klipper du dem i to med saksen, er problemet løst i første omgang.

Men larvene kan ha rukket å legge egg på noen av bladene, så du bør fortsatt holde godt øye med utviklingen. Det gjelder også de andre sommerblomstrende plantene. Her er det en løvemunn som har fått besøk av en larve fra den lille kålsommerfuglen.

Når du likevel er i gang med å stusse plantene, så kvitt deg endelig også med larven, så den ikke lager flere ulykker. Hvis det fremdeles er flere gode sommerdager igjen av sesongen, kan du som en sideeffekt senere være heldig å få blomstrende løvemunn på stedet igjen.

Relaterte artikler

 • SLYNGPLANTER: Skjoldlus

  SLYNGPLANTER: Skjoldlus

  11/11 VIDEO: Denne eviggrønne Clematis ”armandii” vokser i Janes vinterhage. Den er ikke særlig hardfør utendørs på våre breddegrader, men i en frostfri vinterhage eller i et drivhus går det fint. Til gjengjeld er innendørsplanter ...

 • BLOMSTERBED: Minérfluer

  BLOMSTERBED: Minérfluer

  02/11 VIDEO: Et hvitt mønster, som nærmest tegner seg som ganger på plantenes grønne blader, er ofte et tegn på minérfluer. De buede, hvite sporene er mineganger i bladkjøttet, som minérfluens larver lager.

 • BLOMSTERBED: Rotsnutebiller

  BLOMSTERBED: Rotsnutebiller

  02/11 VIDEO: Ser bladene på rododendroen din ut som om en billetkontrollør har vært forbi og klippet i dem, har du sikkert fått besøk av rotsnutebiller i hagen.

 • DRIVHUS: Spinnmidd

  DRIVHUS: Spinnmidd

  31/10 VIDEO: Et stort og ofte tilbakevendende problem i drivhus er spinnmidd. Spinnmidd er svært små – under 1 mm lange – og de kan variere i fargen fra lysegule og grønne til knallrøde sist på sommeren. Midden befinner seg på ...

 • DRIVHUS: Snegler

  DRIVHUS: Snegler

  31/10 VIDEO: Selv om du lett kan lukke døren til drivhuset ditt, er det i en stor del av sesongen bedre å la den stå åpen for å sikre god luftsirkulasjon og riktig temperatur. Og når både dører og vinduer står åpne, er det noen ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss