Cookies- og Brukervilkår


Rotledere

Blant de mange forskjellige forspiringssystemer som finnes i handelen, foretrekker Jane disse såkalte roottrainers – eller rotledere, om man vil.

De består av pottekasser man selv samler. En ramme de kan stå i, og et lokk som både kan fungere som bunn og topp, som kan hjelpe med å holde på fuktigheten. Rotledere fås i forskjellige størrelser – avhengig av hvor lange røttene blir.

Planter som får en lengre pålerot, som f.eks. valmuer, har best av en dyp potte. Mens småting som relativt raskt skal plantes ut bare trenger en lav modell. Rotlederne har hull i bunnen av pottene. Hensikten er at når røttene når bunnen, vil de trenge ut i luften.

På den måten unngår man at det oppstår en rotfloke, hvor røttene så å si kravler rundt og rundt i bunnen av potten.Dette kan gjøre det vanskeligere for den lille planten å få ordentlig rotfeste når den senere blir plantet ut i hagen.

Når røttene kan trenge ut når de når bunnen, vil rotlederen dessuten medvirke til at planten får et mer kompakt rotsystem, som er bedre til å holde sammen jorda i potten enn hvis røttene bare søkte ned og dreide rundt i bunnen av potten.

Også rillene langs rotlederens potter bidrar til det mer kompakte rotsystemet, da røttene legger seg langsmed rillene i stedet for å søke direkte mot bunnen. Disse forspiringspottene gjør det lett å følge hvor langt plantene er i utviklingen.

Det er også lett å åpne pottene, så du kan få planten ut – uten å ødelegge røttene. De små plantene får dermed et forsprang sammenliknet med andre planter, hvor rotnettet tar skade når de skal ut av forspiringspottene.

Relaterte artikler

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

 • VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  14/11 VIDEO: Avhengig av størrelsen på hagedammen din, er det generelt en god ide å skifte ut om lag en tredjedel av vannet minst én gang i året.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Rekkverk på toppen av en trapp

Hei, jeg må lage ett rekkverk på toppen av ...

Bygge anneks/ lydstudio

Vurderer å sette opp et anneks på tomta som ...

Isolering av gammelt hus

Hei, pusser opp et hus fra ca. 1930 og i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss