Cookies- og Brukervilkår


Samle frø selv

Når du med jevne mellomrom tar en runde for å stelle sommerblomstene i bedene dine, så prøv å legge merke til om noen av plantene kanskje allerede har satt frø. Da er det nemlig tid for å høste, så du har frø til neste år.

Denne blomsten er bare avblomstret, men har ennå ikke modent frø. Denne, derimot, har en tydelig og struttende frøstand. Jane høster frøene med det samme – og skriver plantenavnet på en liten papirpose, som hun oppbevarer frøene i til neste år. Husk også at det ikke bare er i egen hage du kan høste frø.

En tur hos naboen eller i et offentlig hageanlegg kan for eksempel være et helt eldorado for frøhøstere.Du kan ikke alltid regne med at de frøene du høster vil likne helt den planten du høster fra.

Det gjelder nemlig bare hvis moderplanten er en art hvor det ikke finnes forskjellige sorter – for eksempel i ulike farger, som disse hibiscus. Her kan du ikke vite om frøene vil gi lyserøde eller hvite blomster, men det øker jo bare spenningen.

Du må forsikre deg om at frøstandene er modne når du høster. Her er det både grønne og svarte frø, og det er de svarte som er modne til høsting. Det er som regel lett å se om frøene er modne på en plante.

De umodne vil typisk nok være grønne, mens de modne frøene har fått en mørkere og mer vissen farge.Det er ikke alle høstede frø som er spiredyktige, selv om de er modne ved høsting. Her er det frøene fra pyntekorg (Cosmos) som Jane sorterer. Når du sjekker frøene, må de ikke føles hule.

Du skal snarere kunne føle at de er faste. Da er det nemlig befruktet, og vil senere også kunne spire. Får du lyst til å forsøke deg med frøhøst hjemme, så la eventuelt noen enkelte avblomstrede frøstander sitte og modne på planten.

De delene av planten stopper blomstringen når de får lov å danne frø, mens resten av planten jo blomstrer videre. Uansett hvilke frø du høster, må du alltid gi frøene mulighet til å tørke godt før du pakker dem bort.

Det er best å oppbevare frøene i papirposer eller kaffefiltre mens de tørker. Da kan de nemlig fortsatt puste, og du risikerer ikke at de råtner for deg.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss