Cookies- og Brukervilkår


Soppsykdom

Soppsykdommer er også ganske utbredt blant sommerblomster, som i alle andre planter i hagen. Her er det en kremfarget tagetes som nærmest har fått grå pels av soppen gråskimmel.

Gråskimmel finner som oftest vei inn i planten gjennom blomstene eller bladene. Når den først er inne i plantevevet, utskiller den oxalsyre i forbindelse med veksten.

Det dreper cellene omkring, og gir soppen mulighet for å vokse videre. Og mer er i vente. Her er både stilk og blomst fullstendig ferdige, og pent ser det slett ikke ut med den nærmest pelsaktige overflaten, som dekker det som tidligere var en fin blomst.

Gråskimmel viser seg ofte etter en fuktig periode. Soppsykdommen er ytterst smittsom, og brer seg som andre soppsykdommer via sporer i luften. Det er derfor vanskelig å helt unngå soppsykdommer i hagen.

Men du kan unngå at soppsporene brer seg ved å klippe bort de angrepne områdene så snart du merker dem. Hvis du er heldig, vil plantene dessuten skyte på nytt, og belønne deg med enda et blomsterflor hvis det, som her, sitter knopper som ennå ikke er angrepet igjen på planten. Også frøkenhatten (Zinnia), som står ved siden av, har delvis bukket under.

De må selvfølgelig også renses, så gråskimmelen brer seg så lite som mulig. Det ser straks bedre ut. Hvis du fjerner de angrepne plantene helt fra hagen, minsker du ytterligere risikoen for at soppsporene sprer seg. Kast ikke avfallet i komposten. Her vil sporene ofte overleve, men kast det heller sammen med ditt øvrige kjøkkenavfall.

Relaterte artikler

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

 • VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  14/11 VIDEO: Avhengig av størrelsen på hagedammen din, er det generelt en god ide å skifte ut om lag en tredjedel av vannet minst én gang i året.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Rekkverk på toppen av en trapp

Hei, jeg må lage ett rekkverk på toppen av ...

Bygge anneks/ lydstudio

Vurderer å sette opp et anneks på tomta som ...

Isolering av gammelt hus

Hei, pusser opp et hus fra ca. 1930 og i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss