Cookies- og Brukervilkår


Stiklingeformering

Mange sommerblomster er ganske lette å stiklingeformere. Så hvis du likevel er i gang med å trimme plantene dine, er det opplagt å bruke avklippet til nye stiklinger.

Jane har f.eks. en del duftgeranier og pelargonier i sin hagestue. Og hun lager gjerne enda flere når hun går en runde med saksen. Avklippet samler hun i hauger på gulvet, og så er hun etter hvert klar til dagens stiklingeproduksjon.

Hun klipper først til stilkene så det er to bladhjørner nederst. Her plukker hun av bladene. Det er nemlig fra hvert av disse bladhjørnene de nye røttene skal utvikle seg. Også bladmassen i toppen justeres.

Det må for all del ikke være for mange blader, da stiklingen ikke har krefter til å trekke vann til en større bladmasse. På den annen side er det også veldig viktig at det stadig er igjen litt grønne blader som kan fange lyset.Hvis det sitter igjen en blomsterknopp, må den endelig også knipes av.

Da kan stiklingen bruke all sin energi på å danne røtter. Nå er de enkelte stiklingene klare til å komme i jorda. Til det bruker du en spesiell så- og priklejord. Den har den rette strukturen til stiklingene, og er passe næringsfattig, så de nye røttene ikke svis av.

Jane fyller pottene på én gang, og trykker jorda lett sammen med bunnen av en annen potte. Med en helt vanlig blyant stikker hun et lite plantehull til stiklingen. Hun plasserer stiklingene langs pottens kant. Her er luftinnholdet i jorda nemlig større enn midt i potten.

For når man vanner, skjer det ofte at vannet samler seg i midten av potten, hvor jorda tilsvarende kan bli litt gjørmete. Det liker ikke stiklingene. Men rundt kanten av potten har de mer oksygen til rådighet, og dermed større sjanser for å lykkes. Av samme grunn er firkantede potter gode å bruke når du skal stiklingeformere.

Husk å trykke jorda godt rundt stiklingen når du plasserer den. Men trykk for all del ikke resten av jorda tett sammen.Nå er stiklingene godt plassert i den tørre jorda.Jane plasserer pottene i et fat med vann, og setter en vanlig plastpose over hver potte.

Posene skal hjelpe stiklingene med å holde godt på fuktigheten. En høy luftfuktighet er helt nødvendig når stiklingene skal danne nye røtter. Nå får pottene lov å suge alt det vann de kan klare å drikke i en halv times tid, mens Jane setter kassen ned i skyggen. Stiklingene tåler ikke direkte sollys.

Når pottene får lov å suge opp vannet stille og rolig, minsker du risikoen for at jorda blir for våt og stiklingene råtner. Tøm derfor vannfatet etter en halv times tid. To måneder senere er de fleste av stiklingene godt på vei. Jane fjernet selvfølgelig plastposene da hun kunne konstatere at stiklingene begynte å vokse.

Èn av disse stiklingene av duftgeranien har ikke klart å danne røtter, men har i stedet råtnet. Den må selvfølgelig bort.Hvis målet er en godt forgrenet og busket vekst, er det en fordel også å knipe av toppskuddet. Slik stimulerer du planten til å sette sideskudd.

Til slutt får de forskjellige nye plantene et lite navneskilt. For en plantesamler som Jane er denslags helt naturlig, og skulle én av plantene gå til en annen planteelsker, kan det være veldig greit å kjenne navnet på planten.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss