Cookies- og Brukervilkår


Plantevalg

Jane har satt sammen en rekke planter til et nytt blomstrende bed, som byr på opplevelser stort sett hele året rundt. Hun har valgt en rekke busker som blomstrer fra tidlig vår til sen høst, og på den måten sikrer bedet masser av blomster på relativt liten plass.

Denne eldkveden (Chaenomeles) er hvitblomstrende i april/mai måned. Blomstene etterfølges av små eplelignende og spiselige frukter, som man f.eks. kan lage syltetøy av. Den lille buskmuren, også kalt potentilla, har grålig løv.

Blomstene er kremfargede, og viser seg fra juni og helt fram til oktober.Det er også blitt plass til en sommerfuglbusk (buddleja). Denne sorten er småbladet, og blir ikke fullt så høy som den vanlige. Den er grå i løvet, og gir dermed litt variasjon til de øvrige plantene. Og framfor alt behøver man ikke å klippe denne sorten helt ned hvert år.

Jane har dessuten valgt en japankrossved (Viburnum plicatum ’Watanabe’). Den blomstrer i juli-august og igjen i oktober-november. Dessuten får den fine høstfarger senere på sesongen. En enkelt rose sniker seg også inn.

Denne ’Jaqueline du Pré’ har enkle kremhvite blomster, så den skiller seg ikke markant fra resten av bedet. Den blomstrer fra siste halvdel av juni og mer eller mindre uavbrutt resten av sesongen, så det er viktig at den matcher de øvrige plantene.

Senere på sesongen vil denne botaniske hortensiaen (Hydrangea serrata) stjele bildet med sine lette, skjermaktige blomsterstander, som matcher godt i fargen til sommerfuglbuskens blomster.

Sist på sesongen – langt utpå høsten, eller kanskje til og med først på året – vil den eviggrønne osmanthus komme etter med små, hvite og duftende blomster.

Endelig tar trollhassel (Hamamelis) over, og setter i gang den nye sesongen tidlig om våren med gule, honningduftende blomster. Trollhassel får dessuten høstfarger. En rekke forskjellige stauder er valgt som blomstrende bunndekkere blant buskene.

Noen vil stå fint med vinterstander, mens andre er vintergrønne. Noen er sene, og derfor fine å kombinere med vårløk, andre har flotte høstfarger eller en annerledes bladkarakter.

Den knollete storkenebben (Geranium nodosum) her har f.eks. blanke blader, mens den nyere storkenebben, ’Jolly Bee’, har matte. Begge utmerker seg med en lang blomstringsperiode fra juni og helt fram til frosten kommer.

Enghumleblom (Geum rivale) blomstrer tidlig, og er til og med vintergrønn.Bispelue (Epimedium ’Frohnleiten’) er rødlig først på sesongen. Senere blir bladene mørkegrønne. Dette er en av de eviggrønne bispeluene.

Hosta (Funkia), eller bladlilje, dekker jorda godt når de først dukker fram av jorda. Derfor er de gode etterfølgere i hullene etter vårløk. Det samme gjelder blodslirekne (Persicaria amplexicaulis ’Alba’), som med sine lange, hvite blomsterspir lyser opp fra sensommeren til frosten kommer.

Den blå blomstervandreren (Tradescantia) blomstrer også villig og lenge.Det samme gjør hybriddagliljene (Hemerocallis), selv om hver enkelt blomst bare holder én dag. Senere tar disse asters over. Også de har blå blomster.

Denne sorten (Aster amellus) er litt lavere enn de vanlige høstasters. Og så tåler de mer tørke, slik at de ikke blir rammet av meldugg. Orientjulerosene (Helleborus x orientalis) – er eviggrønne, og blomstrer fint når det meste av alt det andre ligger i dvale.

Til slutt er det blitt plass til et par mindre grastyper. Her er det en liten silkekinagras (Miscanthus sinensis), som senere på sesongen vil stå med flotte blomsteraks og dekorative, tørre blader gjennom hele vinteren.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss