Cookies- og Brukervilkår


Uttynning

Mange hagefolk elsker sommerfuglbusker (Buddleja davidii). Men ofte ender de med å bli for store og uhåndterlige.

I noen tilfeller velter de rett og slett til siden på grunn av grenenes tyngde. Det har skjedd her.Men du kan fint styre veksten på sommerfuglbusken, hvis du tynner den ut med litt omtanke.Her er buskens vekst dessuten hemmet av grenene fra naboens trær og en kristtorn i egen hage.

Jane går resolutt til verks, og sager av de generende grenene. Når du sager i trær, så husk å sage tett på stammen, men først etter selve grenkragen. Det er den fortykkelsen som går ut fra stammen til grenen.

Da tetter hullet bedre enn hvis du skjærer helt inne ved stammen, hvor snittet også blir større.Jane undersøker først hvordan grenene beveger seg i busken, og hun legger selvfølgelig merke til hvor de ender.

Hennes mål er å få busken tilbake i en god fasong, hvor den ikke lenger ser verken tynget eller veltet ut. Hun klipper og sager seg vei gjennom busken, mens hun fortløpende holder øye med hvor busken kan vokse videre og skyte på nytt.

Her er f.eks. et langt skudd som kan fortsette veksten oppover, så derfor er det opplagt å klippe grenen like før dette skuddet.Fjern også fortløpende det du kan se er vissent.

Innimellom er det noen store grener som blir fjernet. Og det kan også være nødvendig å sage i flere omganger, hvis du ikke kan komme ordentligt til.Se godt på de enkelte grener før du sager.

De små knoppene indikerer hvor det kan komme nye skudd. Og akkurat som med roser, sager du like over der du ser en knopp som du gjerne vil ha til å skyte.

Sager du lengre ute, sitter det kanskje en annen knopp på baksiden som vil skyte i stedet, og da vil veksten fortsette feil vei – altså inn i busken.

Det har etter hvert blitt riktig mye borte av busken, og det er like før haugen med avklipp er større enn det som er igjen på selve busken.Men det letter unektelig mye, og busken er etter hvert i ferd med å få en fin fasong. Busken er ferdig nå.

En hel del lettere enn før. Det ser alltid litt voldsomt ut til å begynne med når man har tynnet ut på denne måten. Men sommerfuglbusker kan gjerne tåle å bli skåret helt ned, så den blir tidsnok stor igjen.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss