Cookies- og Brukervilkår


Nyttedyr

Dillen har fått ubudne gjester. Det har kommet lus i den deilige krydderurten. Tar man et klede og rister stilken, daler det ned med smådyr. Synet fremmer ikke akkurat lysten til å høste av det grønne.

Men ved nærmere ettersyn er det mange andre dyr enn bare lusa. Det er blant annet forskjellige såkalte nyttedyr, som lever av å spise lusa. I drivhuset kan det imidlertid være nødvendig å gi de plantene man dyrker litt ekstra hjelp til å stå imot, hvis skadedyr invaderer plantene.

Det er nok et fåtall som har lyst til å bruke kjemi når det dreier seg om frukt og grønt som vi har gledet oss til å spise. Men det er hjelp å hente på annet vis. For man kan kjøpe forskjellige nyttedyr via internett.

Lene har bestilt en pakke med forskjellige nyttedyr, som kan hjelpe med biologisk bekjempelse av de typiske skadedyr man sliter med i drivhuset.Det følger en veiledende beskrivelse med pakken, som forteller hvordan du setter ut nyttedyrene. Men husk at de ikke må plasseres i full sol.

Plastbøtten her inneholder f.eks. snylteveps og gallmygg – både i puppeform og som levende dyr. Disse nyttedyrene er gode til å bekjempe bladlus. Derfor setter Lene bøtten ved den lus-plagede dillen, men også melon og pepper er ofte ofre for bladlus. Man åpner bare bøtten, så finner nyttedyrene selv vei til lusa.

Agurkene er svært tilbøyelige til å bukke under for spinnmidd. Det dukker ofte opp i plantene tre uker etter planting. Derfor har Lene bestilt rovmidd, som spiser eventuelle spinnmidd-larver. Det er heldigvis ikke spinnmidd i agurkene her, men Lene bruker dem likevel forebyggende.

De skal helles forsiktig ut på agurkenes blader, men bare på de bladene som ikke er i fullt sollys.Også meloner, pepper, auberginer og bønner får et forebyggende dryss med rovmidden. Det samme gjelder chiliplantene. Røret plasserer Lene til slutt ved roten av agurkplanten. Da kan den siste rovmidden selv kravle ut.

Endelig er det disse små pappskivene, som inneholder pupper med såkalte mellussnylteveps. Mellus kalles også hvite fluer, og de er spesielt glade i både tomater, agurker og pepperplanter.

Mellussnyltevepsene legger egg i mellusenes larver, som deretter vil dø. Pappskivene med de svarte puppene setter man bare på de plantene som er i faresonen. Husk å plassere nyttedyrene i skygge.

Dermed gjenstår det bare å la naturen gå sin gang, og håpe på at nyttedyrene minsker mulige skadedyr.

Relaterte artikler

 • SLYNGPLANTER: Skjoldlus

  SLYNGPLANTER: Skjoldlus

  11/11 VIDEO: Denne eviggrønne Clematis ”armandii” vokser i Janes vinterhage. Den er ikke særlig hardfør utendørs på våre breddegrader, men i en frostfri vinterhage eller i et drivhus går det fint. Til gjengjeld er innendørsplanter ...

 • BLOMSTERBED: Minérfluer

  BLOMSTERBED: Minérfluer

  02/11 VIDEO: Et hvitt mønster, som nærmest tegner seg som ganger på plantenes grønne blader, er ofte et tegn på minérfluer. De buede, hvite sporene er mineganger i bladkjøttet, som minérfluens larver lager.

 • BLOMSTERBED: Rotsnutebiller

  BLOMSTERBED: Rotsnutebiller

  02/11 VIDEO: Ser bladene på rododendroen din ut som om en billetkontrollør har vært forbi og klippet i dem, har du sikkert fått besøk av rotsnutebiller i hagen.

 • DRIVHUS: Spinnmidd

  DRIVHUS: Spinnmidd

  31/10 VIDEO: Et stort og ofte tilbakevendende problem i drivhus er spinnmidd. Spinnmidd er svært små – under 1 mm lange – og de kan variere i fargen fra lysegule og grønne til knallrøde sist på sommeren. Midden befinner seg på ...

 • DRIVHUS: Snegler

  DRIVHUS: Snegler

  31/10 VIDEO: Selv om du lett kan lukke døren til drivhuset ditt, er det i en stor del av sesongen bedre å la den stå åpen for å sikre god luftsirkulasjon og riktig temperatur. Og når både dører og vinduer står åpne, er det noen ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss