Cookies- og Brukervilkår


Redd en skrantete tomatplante

Er tomatplanten din blitt høy og skrantete, som denne her, får du ikke mye ut av den i hobbydrivhuset. Planten har faktisk allerede satt noen tomater, men de sitter et godt stykke oppe på planten, og det vil ikke være mye plass igjen til ytterligere frukter når planten kommer i jorda.

Tomatplanten har også stått altfor lenge i den lille potten. Røttene har vokst godt ut av bunnen allerede. Når den skal plantes ut, er det derfor uunngåelig at rotnettet tar skade.Men tomater er seiglivede planter. Og så er de for øvrig i stand til å danne røtter fra stilken.

Derfor kan du redde en slik plante ved å plante den dypt, f.eks. i en potte eller en plantesekk. Lene river de nederste skuddene av stilken. Hun bruker bare kniven der hvor det er nødvendig. For det er langt bedre for planten å rive enn å skjære i den. Da leger såret nemlig lettere. Planten skal nå over i denne store potten.

Stilken nærmest snor hun ned i potten. Tomatene som allerede er kommet, fjerner hun. Planten vil nemlig fra naturens side prøve å lage frukt på bekostning av planten selv.

Ved å fjerne frukten nå, kan planten i stedet bruke alle sine krefter på å etablere seg på ny. For det er uten tvil en hard medfart hun utsetter planten for med denne behandlingen.Så skal det bare fylles opp med god jord i spannet, så planten kan komme i gang med ny rotutvikling. Den er blitt betraktelig lavere.

Det meste av stilken befinner seg nå under jorda. Lene gir den litt vann, og så må den få tid til å komme seg.Sideskuddene hun tok av planten samtidig skal nå stikkes til nye planter. Det er ganske enkelt for tomatplanter, og på den måten kan du få enda flere av din favorittplante, hvis du ønsker det.

Men husk at det går 8 uker fra blomst til moden frukt, så sett ikke stiklinger for sent på sesongen. Du fyller bare en potte med jord. Stikker skuddet i jorda – og vanner. Sideskuddene må bruke noen dager på å komme seg. Lene setter dem derfor i skyggen – nede på jorda i første omgang.

Noen uker senere ser den dypt plantede tomaten i potten ut til å ha kvittert med stor levedyktighet. Den har både vokst i høyden, den blomstrer, og det er igjen frukt på planten. Annika kniper bare de nye sideskuddene. Og etter en måned er det riktig god fart i veksten.

Lene følger med på rotutviklingen, og den tidligere så lange og skrantete stilken har skutt godt med røtter. Den første tomatklasen henger lavt, omtrent som ønsket, så hensikten ble til fulle oppnådd.

Dermed gjenstår det bare å finne et blivende voksested til planten, som etter hvert trenger noe mer støtte.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss