Cookies- og Brukervilkår


Stiklinger

Når vekstsesongen er godt i gang, og krydderurtene i drivhuset har bra med nye, friske årsskudd, kan du overveie å lage stiklinger. Da får du flere planter av favorittene. Jorda til stiklingene må være så- og priklejord. Den er ikke for næringsrik til de små stiklingene.

Lene vil blant annet lage stiklinger av denne Eau de Cologne-mynten. Hun klipper derfor noen stykker av stilken – like over et bladpar hver gang. Hun bruker bare den delen av stilken som er myk. Stiklinger herfra har lettest for å danne nye røtter. Så skal de enkelte stiklingene i jorda.

Toppskuddet må knipes av med det samme. Det er viktigere at stiklingen bruker sin energi på å danne røtter enn på å skyte i toppen. Så stikkes stilkene bare i jorda. Og kassen må få en omgang vann.

Deretter er det en kraftig oregano som står for tur. Her er veksten meget tett, og igjen gjelder det å ta et skudd som fortsatt er urteaktig og mykt.Klipp så skuddet i passende små biter. Veksten er så tett at du ikke kan unngå å klippe over et bladpar. Til gjengjeld fjerner Lene noen av de nederste bladene.

Det er herfra de nye røttene gjerne skal skyte. Fjern også her toppskuddet, så planten bruker energi på rot i stedet for topp. Og rund av med vann.Også denne mørke og kraftige basilikum ”Yemenite” skal stiklingeformeres. Her er prinsippet det samme. Klipp stilken hvor den ennå er myk – like over et bladpar.

Knip toppskuddet av, og stikk stilkene i jorda.Man kan ikke frøformere denne basilikummen, så den eneste måten å få flere på er via stiklinger. Til gjengjeld er den ganske rask til å slå røtter. Det skjer såvisst ofte, hvis du bare setter den i en kopp vann.

Nå er stiklingene vannet og godt plassert i så- og priklejorda. Men uten røtter har stiklingene vanskelig for å trekke vann, og derfor må de pakkes godt inn i plast. Det holder luftfuktigheten så høy som mulig, mens stiklingene danner røtter. Lene samler først alt i en trekasse.

Trepinnene skal sørge for passelig avstand, så plasten ikke kommer i berøring med bladene. Det kan få bladene til å råtne i den høye luftfuktigheten som vil oppstå under plasten. Men det blir trolig altfor hett for stiklingene her i solen. Derfor sørger Lene for å skape litt skygge – her bare med en stol og litt fiberduk.

Husk å se etter stiklingene underveis. Luft ut en time daglig, så de ikke ”driver” av fuktighet, og sørg for at de ikke mangler vann. Etter bare ei uke sjekker Lene om det er rotutvikling hos stiklingene. Og den kraftige basilikummen Yemenite har allerede skutt de første røttene. Den er ualminnelig rask å stiklingeformere.

Verken oregano- eller myntestiklingene har imidlertid synlige røtter ennå, men mynten svulmer litt nederst på stilken. Det er tegn på at den er i gang med noe rotdannelse.Begge kassene flyttes tilbake under plasten, og settes i skyggen litt til.

Basilikummen, derimot, har ikke lenger behov for den høye fuktigheten. Den er faktisk allerede klar til ompotting. Så Lene sørger for raskt å potte om stiklingene i fire små potter, og gleder seg over hvor lett det har vært å få flere planter av den kraftige basilikummen.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss