Cookies- og Brukervilkår


Vanning og gjødsling

For å lykkes bra med plantene i drivhuset, må du naturligvis sørge for at de har nok vann og gjødsel. I varme perioder må du regne med å vanne minst én gang om dagen – avhengig av hvordan du har innrettet drivhuset ditt.

En liten krukke blir fort tørst igjen, mens noen selvvanningskasser kan romme helt opp til 50 liter vann om gangen og derfor ikke må fylles opp så ofte. Det enkleste er å bruke flytende gjødsel, som du løser opp i vannet. Følg bare veiledningen om blandingsforholdet på etiketten.

I varme perioder skjer det imidlertid en tilsvarende høyere fordamping av vann fra bladmassen, og da rekker ikke plantene å bruke samme mengde gjødsel. Det betyr at næringssaltene hoper seg opp i potten i stedet.

Det kan plantene ta skade av. Så når det er veldig varmt, bør du kutte ned på gjødselmengden, f.eks. til halv dose, eller nøye deg med å vanne med rent vann – altså helt unnlate gjødsling – cirka annenhver gang du vanner. Agurkene her har fått passelig med gjødsel. Til gjengjeld har de manglet vann.

Bladene henger litt, og de nederste agurkene har falt av. Dette er vanlig hvis planten ikke får vann nok.I dette tilfellet er det trolig persillen i midten som har trukket ekstra hardt av vannreservoaret. Selv om plantesekken er blitt vannet en gang daglig, har det likevel ikke vært nok.

Derfor sørger Lene nå for å vanne sekken litt oftere, og samtidig høster hun også av persillen så den heretter ikke vil være riktig så tørst. Det finnes forskjellige dryppvanningssystemer til drivhus man kan installere for å gjøre vanningsjobben mer overkommelig.

Her et automatisk vanningsanlegg, som er koblet direkte på vannforsyningen.Enklere er denne sekkeløsningen, hvor pakken består av to plastsekker, monteringsbeslag, koblingsslanger og stusser, som du kan justere alt etter hvor mye vann de enkelte plantene krever.

Sekkene monteres på drivhusets vegg med de medfølgende beslag og skruer. Deretter forbinder du de to sekkene med et slangestykke. Slangen setter du fast i bunnen av hver sekk, som er utstyrt med lukkemekanismer, akkurat som på en badeball.

Så måler du bare de enkelte slangestykkene slik at de passer i lengden til den aktuelle innretningen. Klipp til slangestykkene, montér så vanningsstussen og plassér dem ved hver enkelt plante. Når alt er montert, gjenstår det bare å fylle opp vannsekkene. Husk også å tilsette den flytende gjødselen.

Dermed mangler du bare å justere vannmengden. Det gjør du ved å dreie på vanningsstussen, til du mener at vannmengden er passelig.I tiden framover er det så bare sekkene du kontinuerlig må huske å fylle opp med vann og gjødsel.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss