Cookies- og Brukervilkår


Vekstvbetingede skader

Det er ikke bare skadedyr og soppsporer som kan spolere litt av gleden ved høsten i drivhuset. Særlig hos tomatplantene kan du komme ut for noen skader som oppstår alt mens plantene vokser til. Ofte oppdager du det først når høstingen er nær. Felles for disse skadene er at de ikke smitter andre planter.

Her er det fenomenet griffelråte som møter Annika. Griffelråte oppstår allerede mens tomatplanten blomstrer. Men symptomene viser seg først på frukten flere uker senere – fortrinnsvis med en svart flekk i fruktens ene ende hvor blomsten har sittet. Det svarte området vokser i takt med tomatfrukten.

En tomat med griffelråte har på et tidspunkt manglet kalsium. Årsakene til det kan være mange: F.eks. en for høy konsentrasjon av gjødsel, som har hindret planten i å ta opp kalsium, et dårlig utviklet rotsystem, uttørking eller overvanning – eller vanning utelukkende med regnvann, som ikke inneholder kalk. Også temperaturer over 30 grader kan forårsake griffelråte.

Løsningen er som regel å skyggelegge drivhuset. Har du vannet med regnvann, så bruk springvann annenhver gang.Du kan imidlertid gjerne spise tomaten med griffelråte, hvis du bare skjærer bort det mørke området. Den smaker ofte ganske godt, for tomater utvikler mer sødme når de stresses.

En annen vekstbetinget skade er sprekker i tomatene. Det ser man som regel på godt moden frukt. Det skjer ofte når det er store temperatursvingninger mellom natt og dag. F.eks. når vi er langt ute i sesongen, og høsten er på vei. Noen sorter er mer tilbøyelige til å sprekke enn andre. Det gjelder særlig cherry- og bifftomater.

Du kan ikke forebygge sprukken frukt som sådan, men mye vann etter en kraftig uttørking kan være en medvirkende årsak til fenomenet. Et tredje vekstbetinget fenomen hos tomatene er grønnflekkede frukter.

De grønne områdene forblir grønne og harde, selv når tomaten modner. Årsaken er for sterk direkte sol på fruktene. Husk derfor å sørge for skygge til tomatene – f.eks. ved å kalke drivhuset.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss