Cookies- og Brukervilkår


Bærenes fiender

Lekre, modne bringebær er noe som virkelig lokker. Men desto mer vemmelig er det når man oppdager en mark i det flotte bringebæret man nettopp har plukket.Men man kan forebygge forekomsten av disse larvene, som klekkes ut av bringebærbillens egg.

For det er nemlig mens bringebærplantene blomstrer at bringebærbillene finner vei og legger sine egg i blomsterbunnen. Derfor må du ut og riste billene av buskene, f.eks. hver kveld i blomstringstiden.Finn en balje, og fyll litt vann i bunnen. Tilsett også litt oppvaskmiddel.

Såpen får overflatespenningen til å forsvinne, slik at insektene du rister av vil drukne i baljen.Slik må du daglig rundt og riste bringebærbuskene dine mens de blomstrer, hvis du vil unngå at billene legger egg.Dyrker du derimot høstbringebær, vil buskene blomstre noe senere – som regel fra midten av juli måned.

Det er som oftest etter bringebærbillenes eggleggingsperiode, og dermed kan du altså unngå å få mark i de bringebærene som modner sent.Her var ikke fangsten så stor, men én enkelt, liten bringebærbille ble det da. Insektene er døde, så Maren tømmer bare baljen på stedet med det samme.

Har knoppene på solbærbuskene dine svulmet underlig opp, som på disse grenene, kan du være sikker på at buskene er angrepet av den såkalte solbærknopp-gallmidden. De svulmende, runde knoppene kalles også for galler.

Midden er veldig liten – bare 0,2-0,3 mm lang. I én enkelt oppsvulmet knopp kan det gjemme seg mange hundre midd, og du kan ikke se dem med det blotte øye. I april-mai kravler de mange tusen midd ut av knoppskjellene, klare til å infisere de nye knoppene som blir dannet.

Problemet med midden vil ubehandlet vokse år for år.Derfor bør du sjekke solbærbuskene dine – helst like før løvet spretter. Er det oppsvulmede knopper, må de bort med det samme.Er det flere knopper, fjerner du hele grenen. Og er flere grener infisert, gjør du klokt i å grave opp hele busken.

Alle infiserte grener må fjernes. Og kast helst grenene helt ut av hagen, gjerne pakket riktig godt inn under transporten, f.eks. i en plastpose, som her. Da risikerer du ikke at smitten sprer seg ytterligere.Både jordbær, bringebær, bjørnebær og vindruer kan bli rammet av soppsykdommen gråskimmel.

Soppen viser seg særlig når været er fuktig. Bærene blir grå og nærmest lodne. Plukk de angrepne bærene, og fjern dem fra bedet så snart du ser dem. Og sørg for at det er luft i og rundt planten, så den raskere tørker etter regnvær.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss