Cookies- og Brukervilkår


Vanning

En god avling krever alltid passelig mengder vann. Og det er en litt for usikker metode å stole på at værgudene sørger for de riktige mengder. Men da bærene for det meste består av vann, er det ofte nødvendig å vanne plantene.

Hvis man overdriver dusjingen, vil de få flere problemer med soppsykdommer. Jordbærplantene kan f.eks. bli rammet av soppsykdommen gråskimmel. Derfor er det best å bare vanne jorda rundt plantene.For å unngå at vanningen forårsaker gråskimmel, anbefaler Maren at du legger en dryppslange i jordbærbedet.

Dryppslangen vanner plantene ved jorda. Det er det flere fordeler med. For det første unngår du at en del av vannet fordamper. På den måten sparer du altså på vannet.

Plantene blir heller ikke våte, så risikoen for gråskimmel minskes. Og ikke minst er det veldig enkelt å vanne med dryppslangen når den først er plassert i bedet.Vær oppmerksom på at du må fordele slangen i bedet slik at alle plantene får glede av vannet som kommer ut.

Bruk noen teltplugger til å feste slangen der hvor du vil ha den til å ligge.Dryppslanger fås i forskjellige lengder. Denne er i alt 15 meter lang, så det er rikelig. Klipp bare slangen til så den passer til bedet.Så skal dryppslangen bare tilkobles vannslangen – og dermed pipler det ut.

Hvor lenge vannet skal renne, må du ta på skjønn. Det avhenger både av jorda og hvor lenge plantene har tørstet. Men det er viktig å la vannet renne så lenge at jorda blir fuktig i de øverste 20-30 cm.Maren sprer et lag tørt gressavklipp over den fuktige jorda.

Det både holder godt på fuktigheten og forhindrer samtidig at det kommer jord på jordbærene. Jorda utstråler mest varme når den er bar, så vent med å legge ut gress eller halm til etter blomstring. Ellers risikerer du frostskader på blomstene.

Når bærene blir store og tunge, vil de nå legge seg på gresset i stedet for på jorda.Frukttrær og busker trenger også ekstra oppmerksomhet i tørre perioder.Er det tørt og varmt, kan trær og busker bruke opptil to liter vann om dagen.

Men du behøver ikke å vanne hver dag. Det er nemlig langt bedre å vanne mye på én gang, og så til gjengjeld bare gjøre det en gang iblant. I en varm og tørr periode bør du følgelig gi frukttreet ditt 20 liter vann med ti dagers mellomrom. Men det kan være vanskelig å vanne så mye på én gang.

Vannet renner nemlig lett vekk fra det tørste treet. Lager du en liten jordvold, vil den hjelpe deg med å holde på vannet. Men forbered deg på å ta de nødvendige pauser som må til før vannet synker underveis. En annen mulighet er å grave ned et drensrør ved treet.

Det beste er å grave drensrøret ned samtidig med at du planter treet. Men er du forsiktig med drenspaden, kan det gjøres senere, bare du passer godt på treets røtter.Drensrøret er perforert på sidene, så det vannet du heller i vil trenge ut i jorda i hele rørets lengde.

Når du vanner, må vannet få lov til å synke underveis. Vann gjerne litt helt inne rundt treets stamme i mellomtiden. I Marens hage er jorda forholdsvis tung og svært leirete.

Derfor tar det litt tid før vannet er trukket ned i jorda. Til gjengjeld holder denne jorda godt på fuktigheten når den først er gjennomvannet.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss