Cookies- og Brukervilkår


Foryngelse av busker

Når du anlegger en ny hage, behøver du ikke å erstatte alt i den med nye planter og busker. I stedet kan du gi de nåværende elementer nytt liv. Det vil Jesper vise på denne gamle sommerfuglbusken (Buddleia DAV.). Den har blitt litt trist og pjuskete å se på, og heller også kraftig til den ene siden.

Du forynger busken ved å beskjære den. Alle de gamle grenene må du skjære bort. Når de er borte, får de nye skuddene mer plass til å utfolde seg. Klipp av grenen rett over det nye skuddet du gjerne vil beholde.

Bevar også de skuddene som peker i den retningen du ønsker at busken skal vokse i. Skuddene blir nemlig til nye grener, som igjen får nye skudd. Slik kan du selv forme busken.

Sommerfuglbusker vokser meget kraftig hver sesong, og bør skjæres ned til 30-40 cm hvert år tidlig om våren. Uten denne beskjæringen har busken vokst seg større og uregjerlig, og den har blitt skjevere og skjevere.

Buddlejaens grener er også ganske sprøe, og risikerer lett å brekke av i vinden, hvis de får lov til å vokse seg for store.

Beskjær derfor gjerne dine sommerfuglbusker én gang i året – og gjør det helst i april måned, før den nye veksten starter.

Busken her er nå klar til å vokse videre under mer kontrollerte forhold. Og med denne beskjæringen vil den helt sikkert også være et penere syn senere på sommeren.

Allerede etter en drøy måned har det kommet mange nye skudd. Og det er tydelig at det kommer blomster, så til tross for den kraftige beskjæringen vil den nok blomstre utover ettersommeren.

Relaterte artikler

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

 • VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  14/11 VIDEO: Avhengig av størrelsen på hagedammen din, er det generelt en god ide å skifte ut om lag en tredjedel av vannet minst én gang i året.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Rekkverk på toppen av en trapp

Hei, jeg må lage ett rekkverk på toppen av ...

Bygge anneks/ lydstudio

Vurderer å sette opp et anneks på tomta som ...

Isolering av gammelt hus

Hei, pusser opp et hus fra ca. 1930 og i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss