Cookies- og Brukervilkår


Valg av planter

Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

Først og fremst er du bundet av hvordan hagen ligger i forhold til himmelretningene. For å lykkes, bør du utelukkende velge planter som passer til hagens lys- og jordforhold. Deretter må du bestemme hvor stor del av året du ønsker blomstring.

I eksemplet her vender hagen mot sørvest, og får derfor masse sol fra rundt middag til utpå kvelden. Derfor må det velges hardføre planter, som tåler den direkte solen mange timer om dagen. Samtidig har vi valgt at det skal være blomstring fra mai til september.

På et begrenset areal som vårt er det klokt å begrense blomstringsperioden litt, da det ganske enkelt er for få planter til en lang periode med blomstring hvis det samtidig skal se bra ut.

Jane har bestemt at den gjennomgående fargeblandingen skal være lilla, blå, blåfiolett og rosa. Med det som utgangspunkt blar hun simpelthen gjennom oppslagsbøker med planter, og finner de som passer både med hensyn til lys, jord og farge.

Det er litt med blomsterfarger som med veggfarger innendørs. Hvis du kan holde deg til noen enkelte farger, gir det et mer harmonisk og rolig uttrykk framfor en palett av forskjellige farger. Hver gang Jane finner en plante som hun vil ha med, skriver hun den inn på pc’n.

På den måten får hun stille og rolig bygd opp en planteliste, som oppfyller hennes kriterier. Når du skriver inn navnene på plantene, bør du bruke de latinske navnene. Det gjør det mye enklere når du skal søke på internett eller bestille plantene.

Når du velger ut planter, bør du samtidig velge noen med forskjellige høyder. Det vil gi bedene liv og karakter. Blander du samtidig stauder med gress og en enkelt busk eller to, er du langt på vei til å skape et dynamisk og variert anlegg.

Fra hageplanen kjenner du størrelsen på bedene som skal beplantes. Og kombinerer du den med din planteliste, kan du lage en beplantningsplan. Her kan du se hvor og hvor mange av hver enkelt plante som skal plasseres.

Til disse to bedene har vi valgt:Alchemilla mollisAster ’Sapphire’ Astrantia ’Lola’Euphorbia polycroma Geranium Gravetye’ Geranium ’Jolly Bee’ Hemerocallis ’Sleepy Hollow’ Hemerocallis ’Catherine Woodbury’ Hosta ’Canadian Blue’ Panicum ’Warrior’ Salvia ’Caradonne’.

I bedene blir det også satt 2 små ‘Nanhoe Blue’ sommerfuglbusker. Hvert bed omkranses av buksbommen Buxus sempervirens ’Suffruticosa’.

Med en hageplan i hånden kan du enten henvende deg til en anleggsgartner, eller du kan selv gå i gang med å utføre drømmehagen.

Relaterte artikler

 • DRIVHUS: Beskjæring og knibning

  DRIVHUS: Beskjæring og knibning

  27/10 VIDEO: Plantene i drivhuset må passes godt for å gi deg optimalt utbytte. Særlig bør du være nøye med både å beskjære og knipe de forskjellige plantene. Her er det to sitronbasilikum. Den ene er overhodet ikke blitt knepet, og ...

 • DRIVHUS: Oppbinding

  DRIVHUS: Oppbinding

  27/10 VIDEO: Allerede når du planter til drivhuset ditt, må du ta høyde for at mange av plantene må bindes opp. Det er en løpende prosess, som begynner tidlig og fortsetter gjennom det meste av vekstsesongen. Kanskje har plantene ...

 • DRIVHUS: Anlegg drivhuset

  DRIVHUS: Anlegg drivhuset

  27/10 VIDEO: De aller første plantene Annika skal ha i jorda i drivhuset, er tomater. De skal plantes i selvvanningskassen. Før hun planter, napper hun alle sideskudd av planten.

 • DRIVHUS: Plantevalg

  DRIVHUS: Plantevalg

  27/10 VIDEO: Det er selvfølgelig en smakssak hva du ønsker av planter i drivhuset ditt. Men det er en god idé å utnytte plassen optimalt gjennom sesongen.

 • BLOMSTER: Rotstimulerende midler

  BLOMSTER: Rotstimulerende midler

  27/10 VIDEO: Plantehormoner kan være en god hjelp når du skal lage stiklinger på et uhensiktsmessig tidspunkt av året, eller hvis du jobber med stiklinger fra planter med treaktige røtter, som generelt har vondt for å danne nye ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss