Cookies- og Brukervilkår


Valg av planter

Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

Først og fremst er du bundet av hvordan hagen ligger i forhold til himmelretningene. For å lykkes, bør du utelukkende velge planter som passer til hagens lys- og jordforhold. Deretter må du bestemme hvor stor del av året du ønsker blomstring.

I eksemplet her vender hagen mot sørvest, og får derfor masse sol fra rundt middag til utpå kvelden. Derfor må det velges hardføre planter, som tåler den direkte solen mange timer om dagen. Samtidig har vi valgt at det skal være blomstring fra mai til september.

På et begrenset areal som vårt er det klokt å begrense blomstringsperioden litt, da det ganske enkelt er for få planter til en lang periode med blomstring hvis det samtidig skal se bra ut.

Jane har bestemt at den gjennomgående fargeblandingen skal være lilla, blå, blåfiolett og rosa. Med det som utgangspunkt blar hun simpelthen gjennom oppslagsbøker med planter, og finner de som passer både med hensyn til lys, jord og farge.

Det er litt med blomsterfarger som med veggfarger innendørs. Hvis du kan holde deg til noen enkelte farger, gir det et mer harmonisk og rolig uttrykk framfor en palett av forskjellige farger. Hver gang Jane finner en plante som hun vil ha med, skriver hun den inn på pc’n.

På den måten får hun stille og rolig bygd opp en planteliste, som oppfyller hennes kriterier. Når du skriver inn navnene på plantene, bør du bruke de latinske navnene. Det gjør det mye enklere når du skal søke på internett eller bestille plantene.

Når du velger ut planter, bør du samtidig velge noen med forskjellige høyder. Det vil gi bedene liv og karakter. Blander du samtidig stauder med gress og en enkelt busk eller to, er du langt på vei til å skape et dynamisk og variert anlegg.

Fra hageplanen kjenner du størrelsen på bedene som skal beplantes. Og kombinerer du den med din planteliste, kan du lage en beplantningsplan. Her kan du se hvor og hvor mange av hver enkelt plante som skal plasseres.

Til disse to bedene har vi valgt:Alchemilla mollisAster ’Sapphire’ Astrantia ’Lola’Euphorbia polycroma Geranium Gravetye’ Geranium ’Jolly Bee’ Hemerocallis ’Sleepy Hollow’ Hemerocallis ’Catherine Woodbury’ Hosta ’Canadian Blue’ Panicum ’Warrior’ Salvia ’Caradonne’.

I bedene blir det også satt 2 små ‘Nanhoe Blue’ sommerfuglbusker. Hvert bed omkranses av buksbommen Buxus sempervirens ’Suffruticosa’.

Med en hageplan i hånden kan du enten henvende deg til en anleggsgartner, eller du kan selv gå i gang med å utføre drømmehagen.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss