Cookies- og Brukervilkår


Plantevalg

Frøkatalogene bugner av alle mulige deilige arter. Det er lett å bli inspirert, men det er best å gjøre seg noen realistiske vurderinger før startskuddet går.

Når du i vinterens løp går i gang med å planlegge årets avling i kjøkkenhagen, er det en smakssak hvilke vekster du bør velge. Noen er ville etter squash, andre elsker rosenkål, og atter andre kan ikke leve uten en bukett av forskjellige salater å velge mellom.

Plassforholdene betyr også en del. Visse arter, som for eksempel gresskar og sylteagurker, krever mye plass, mens redikker kan dyrkes i en liten potte. Der er imidlertid stor forskjell på hvor mye krefter du skal bruke på å avle de ulike vekstene i kjøkkenhagen.

Gulrøtter er lekre og smekkfulle av vitaminer, men det kan være litt av en oppgave å få dem sikkert og velvoksne gjennom sesongen uten mark. På samme måte forholder det seg med kål. Her er det kålsommerfuglenes larver som er verst.

Det er med andre ord mange utfordringer, og det er venner og fiender som du må lære å kjenne før det blir riktig morsomt. Er du nybegynner, så start med enkle grønnsaker. Det er f.eks. poteter, løk og squash. Én ting er smaksløkene dine.

Noe annet er innhøstingstidene. For du kan gjerne dyrke flere forskjellige arter på det samme jordstykket i kjøkkenhagen, hvis du planlegger det godt på forhånd. Mette velger for eksempel først å dyrke poteter i dette bedet. Når de er tatt opp, sår hun erter der i stedet.

På den måten får hun både ta del i gleden over de aller første hjemmedyrkede potetene, og senere kan hun nyte de sprøde, grønne sukkerertene. Ved å veksle mellom sortene, oppnår du dessuten et nødvendig vekselbruk i jorda.

Mette har god plass i kjøkkenhagen sin. Derfor velger hun flere ulike kål- og salattyper. Det er også flere forskjellige slags bønner. Gulrøtter skal det være i flere av regnbuens farger, det samme gjelder bedene.

I de mindre høybedene plantes ulike typer krydderurter, og rundt sirkelen midt i urtehagen vil Mette ha forskjellige slags spiselige blomster. Det blir også plass til både løk, selleri, pastinakk, persillerot og fennikel, foruten flere krydderurter, som dill, basilikum, persille og purreløk.

Mens Mette blar gjennom frøkatalogene, noterer hun hva hun skal ha. Hun har fremdeles frø fra forrige sesong, og de går hun også gjennom. Noen kan fortsatt brukes, mens andre er blitt for gamle.

Med litt planlegging kan også du få enda mer ut av kjøkkenhagen din – uansett om den er stor eller liten.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE: Planteuttrekk

  ØKOLOGISK HAGE: Planteuttrekk

  05/10 VIDEO: Allerede tidlig om våren er Maren på jakt etter brennesler. Hun skal bruke dem til å lage sitt eget gjødslingsvann for senere bruk i hagen.

 • ØKOLOGISK HAGE: Soppsykdommer

  ØKOLOGISK HAGE: Soppsykdommer

  04/10 VIDEO: Den økologiske hagen blir selvfølgelig også rammet av forskjellige soppsykdommer. Og det er særlig grønnsakene i kjøkkenhagen som er blitt offer for soppsporene.

 • Bygg lekkert høybed på hjul

  Bygg lekkert høybed på hjul

  28/04 Drømmer du om en liten kjøkkenhage med friske krydderurter? Følg med her. Vi viser deg hvordan du bygger et høybed som er perfekt til formålet.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss