Cookies- og Brukervilkår


Lus

Artisjokkplantene i kjøkkenhagen er etter en tørr forsommer blitt invadert av bladlus. Særlig under bladene sitter det store klynger av svarte lus. Lus kan også være gul-, grønn- eller rødaktige.

Lus er vanskelig å unngå. De overvintrer som egg, som klekkes ut i den første vårvarmen. I varme perioder kan lusa formere seg nærmest eksplosivt. Da kan ikke nyttedyr som lever av lus, som for eksempel marihøner og deres sultne larver, klare oppgaven på egen hånd.

Massive angrep av bladlus kan ødelegge planten. Derfor bør du gjøre noe for å fjerne lusa. Mette velger å få bukt med lusa ved hjelp av insektsåpe. Såpen vil, i tillegg til lusa, også ta andre små insekter med på kjøpet.

Er det bare få lus på planten, er det kanskje slett ikke nødvendig med insektsåpe. Forsøk i stedet å knuse lusa med fingrene, finn marihøner og sett dem på de lusete plantene – eller ta rett og slett vannslangen og skyll lusa av.

Når du sprøyter med insektsåpe, må det ikke skje mens solen skinner. I så fall svir du bladene. Gjør det etter solnedgang – eller en dag det er overskyet.Sørg for å komme godt inn i bladhjørnene – og husk også undersiden av bladene.

Litt senere på sesongen kommer det nok en gang lus. Denne gang i broccolien. Lusas ekskrementer er sukkerholdige og føles fettete, hvis man stryker over området med hendene.

I daglig tale kalles ekskrementene for honningdugg.Angrepet er denne gangen ikke så massivt. Det er dessuten regn i sikte, så Mette velger bare å fjerne lusa med hendene.

Relaterte artikler

 • ROSER: Rosesikader

  ROSER: Rosesikader

  26/09 VIDEO: Klatrerosen ”Maigold” ved husveggen har fått ubudne gjester. Det er rosesikader som er på ferde. Det er tydelig å se på bladene når rosen er angrepet. Bladene får små hvite flekker. Først langs midtribben, senere på ...

 • ROSER: Bladlus

  ROSER: Bladlus

  26/09 VIDEO: En tørr og varm periode er optimale forhold for lus i rosene. De er ikke særlig vanskelig å få øye på. Men det er mulig å bekjempe dem med både vann og insektsåpe. Lusa samler seg ofte i større kolonier rundt ...

 • STAUDER:Bli kvitt bladlus

  STAUDER:Bli kvitt bladlus

  26/09 VIDEO: Selv om stauder normalt er sunne planter som kan klare seg selv, har nok mange likevel opplevd invasjon av bladlus – særlig i tørre perioder.

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss