Cookies- og Brukervilkår


Lus

Artisjokkplantene i kjøkkenhagen er etter en tørr forsommer blitt invadert av bladlus. Særlig under bladene sitter det store klynger av svarte lus. Lus kan også være gul-, grønn- eller rødaktige.

Lus er vanskelig å unngå. De overvintrer som egg, som klekkes ut i den første vårvarmen. I varme perioder kan lusa formere seg nærmest eksplosivt. Da kan ikke nyttedyr som lever av lus, som for eksempel marihøner og deres sultne larver, klare oppgaven på egen hånd.

Massive angrep av bladlus kan ødelegge planten. Derfor bør du gjøre noe for å fjerne lusa. Mette velger å få bukt med lusa ved hjelp av insektsåpe. Såpen vil, i tillegg til lusa, også ta andre små insekter med på kjøpet.

Er det bare få lus på planten, er det kanskje slett ikke nødvendig med insektsåpe. Forsøk i stedet å knuse lusa med fingrene, finn marihøner og sett dem på de lusete plantene – eller ta rett og slett vannslangen og skyll lusa av.

Når du sprøyter med insektsåpe, må det ikke skje mens solen skinner. I så fall svir du bladene. Gjør det etter solnedgang – eller en dag det er overskyet.Sørg for å komme godt inn i bladhjørnene – og husk også undersiden av bladene.

Litt senere på sesongen kommer det nok en gang lus. Denne gang i broccolien. Lusas ekskrementer er sukkerholdige og føles fettete, hvis man stryker over området med hendene.

I daglig tale kalles ekskrementene for honningdugg.Angrepet er denne gangen ikke så massivt. Det er dessuten regn i sikte, så Mette velger bare å fjerne lusa med hendene.

Relaterte artikler

 • SLYNGPLANTER: Skjoldlus

  SLYNGPLANTER: Skjoldlus

  11/11 VIDEO: Denne eviggrønne Clematis ”armandii” vokser i Janes vinterhage. Den er ikke særlig hardfør utendørs på våre breddegrader, men i en frostfri vinterhage eller i et drivhus går det fint. Til gjengjeld er innendørsplanter ...

 • BLOMSTERBED: Minérfluer

  BLOMSTERBED: Minérfluer

  02/11 VIDEO: Et hvitt mønster, som nærmest tegner seg som ganger på plantenes grønne blader, er ofte et tegn på minérfluer. De buede, hvite sporene er mineganger i bladkjøttet, som minérfluens larver lager.

 • BLOMSTERBED: Rotsnutebiller

  BLOMSTERBED: Rotsnutebiller

  02/11 VIDEO: Ser bladene på rododendroen din ut som om en billetkontrollør har vært forbi og klippet i dem, har du sikkert fått besøk av rotsnutebiller i hagen.

 • DRIVHUS: Spinnmidd

  DRIVHUS: Spinnmidd

  31/10 VIDEO: Et stort og ofte tilbakevendende problem i drivhus er spinnmidd. Spinnmidd er svært små – under 1 mm lange – og de kan variere i fargen fra lysegule og grønne til knallrøde sist på sommeren. Midden befinner seg på ...

 • DRIVHUS: Snegler

  DRIVHUS: Snegler

  31/10 VIDEO: Selv om du lett kan lukke døren til drivhuset ditt, er det i en stor del av sesongen bedre å la den stå åpen for å sikre god luftsirkulasjon og riktig temperatur. Og når både dører og vinduer står åpne, er det noen ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss