Cookies- og Brukervilkår


Bind opp med pil

Krukkehagen får et fint løft hvis du bruker naturlige materialer når du binder opp f.eks. klatreplanter. Se bare her hvordan du skal gjøre det.

Et av Karinas favoritt-materialer til oppbinding er pil. Og den er ganske lett å jobbe med, når bare grenene er godt oppblødt før du går i gang. Når du vil flette en kule, må du først forme pilekvisten så den runder – og du kan bøye kvisten til en ring.

Ta godt øyemål av ringens størrelse i forhold til krukken den skal passe til. Bøy så til i alt fire ringer med samme diameter. Når du setter sammen ringene som en kule, begynner prosjektet å ta form.Bind så tre av ringene sammen med en snor – både i topp og bunn – rundt samme akse.

Når begge snorene er festet godt, er du klar til å montere den fjerde ringen. Den skyver du inn over de andre ringene, men i den andre retningen. Nærmest som ekvator på en globus. Bind den eventuelt også med litt snor, så er det litt lettere å holde styr på kuleformen til du fletter inn flere pilekvister.

Dermed er skjelettet til kulen klart. Og du kan nå fortsette med å flette pilegrener inn på kryss og tvers. Bare flett grenene ganske uregelmessig, så kulen får et rustikt og fugleredeaktig uttrykk. Du kan lage kulen tett eller mer åpen, alt etter hva du vil bruke den til og hvilket uttrykk du ønsker.

Når du synes den er slik du gjerne vil ha den, fjerner du de små hjelpesnorene. Kulen vil nok holde seg fint sammen ved egen hjelp. Så er kulen klar – og de innkjøpte klematis skal plantes i krukken.

De støttende bambuspinnene er det ikke lenger bruk for når plantene skal kravle oppetter kulen, så de kan du bare fjerne. Plantestilkene har allerede snodd seg godt inn i hverandre, så de må løsnes litt, slik at du lettere kan binde opp planten til slutt.

Når krukken er vel beplantet, så trykk enda noen pilegrener ned i krukken – rundt kulen. De kan tjene som en slags holder for kulen, så den løfter seg og til slutt nærmest svever et stykke over krukken.

Deretter må du – med litt nennsomhet – flette planten inn og ut mellom pilegrenene, så den fordeler seg noenlunde jevnt og selv kan klatre videre rundt i kulen. Her runder Karina av med å flette et par pileringer rundt nederste del av stativet hun satte kulen fast i krukken med.

Da er hun i hvert fall sikker på at den ikke flyr sin vei. Dermed er krukkearrangementet med pilekulen ferdig. Klematisen får nå mulighet til å vokse seg større og større. Og om ikke lenge vil den såmenn fylle kulen godt opp.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss