Cookies- og Brukervilkår


Bind opp med pil

Krukkehagen får et fint løft hvis du bruker naturlige materialer når du binder opp f.eks. klatreplanter. Se bare her hvordan du skal gjøre det.

Et av Karinas favoritt-materialer til oppbinding er pil. Og den er ganske lett å jobbe med, når bare grenene er godt oppblødt før du går i gang. Når du vil flette en kule, må du først forme pilekvisten så den runder – og du kan bøye kvisten til en ring.

Ta godt øyemål av ringens størrelse i forhold til krukken den skal passe til. Bøy så til i alt fire ringer med samme diameter. Når du setter sammen ringene som en kule, begynner prosjektet å ta form.Bind så tre av ringene sammen med en snor – både i topp og bunn – rundt samme akse.

Når begge snorene er festet godt, er du klar til å montere den fjerde ringen. Den skyver du inn over de andre ringene, men i den andre retningen. Nærmest som ekvator på en globus. Bind den eventuelt også med litt snor, så er det litt lettere å holde styr på kuleformen til du fletter inn flere pilekvister.

Dermed er skjelettet til kulen klart. Og du kan nå fortsette med å flette pilegrener inn på kryss og tvers. Bare flett grenene ganske uregelmessig, så kulen får et rustikt og fugleredeaktig uttrykk. Du kan lage kulen tett eller mer åpen, alt etter hva du vil bruke den til og hvilket uttrykk du ønsker.

Når du synes den er slik du gjerne vil ha den, fjerner du de små hjelpesnorene. Kulen vil nok holde seg fint sammen ved egen hjelp. Så er kulen klar – og de innkjøpte klematis skal plantes i krukken.

De støttende bambuspinnene er det ikke lenger bruk for når plantene skal kravle oppetter kulen, så de kan du bare fjerne. Plantestilkene har allerede snodd seg godt inn i hverandre, så de må løsnes litt, slik at du lettere kan binde opp planten til slutt.

Når krukken er vel beplantet, så trykk enda noen pilegrener ned i krukken – rundt kulen. De kan tjene som en slags holder for kulen, så den løfter seg og til slutt nærmest svever et stykke over krukken.

Deretter må du – med litt nennsomhet – flette planten inn og ut mellom pilegrenene, så den fordeler seg noenlunde jevnt og selv kan klatre videre rundt i kulen. Her runder Karina av med å flette et par pileringer rundt nederste del av stativet hun satte kulen fast i krukken med.

Da er hun i hvert fall sikker på at den ikke flyr sin vei. Dermed er krukkearrangementet med pilekulen ferdig. Klematisen får nå mulighet til å vokse seg større og større. Og om ikke lenge vil den såmenn fylle kulen godt opp.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss