Cookies- og Brukervilkår


Frostskader

Det er vanskelig å se hva denne visne pinnen av en plante en gang var. Men for bare et år siden, da den var ny-innkjøpt, så den slik ut. Planten har stått uten å få vann i et uoppvarmet skur i vinter. Men det har likevel vært for kaldt, så fuchsiaen er så å si død av kulde.

På nåværende tidspunkt burde fuchsiaen ha utviklet blader, akkurat som hortensiaen her ved siden av. Men den står bare med nakne grener. Grenene er dessuten tørre og sprøde, og knekker lett. Den tynne zinkkrukken har slett ikke hjulpet med å isolere rundt plantens røtter.

Karina sjekker røttene for å se om det kanskje likevel skulle være litt liv gjemt i planten. Og det ser ikke helt håpløst ut. Når hun skraper på røttene, er de hvite, så med en ordentlig omgang førstehjelp kan fuchsiaen kanskje likevel reddes.

Hun tømmer derfor krukken for det meste av jorda, for å plante den nødlidende fuchsiaen på nytt. Planten får i stedet ny jord på toppen, som Karina vanner godt. Hun runder av med å klippe planten ned. Alt som ser vissent og dødt ut fjerner hun. Og dermed er det ikke mye mer hun kan gjøre i denne omgang.

Bare tiden vil vise om fuchsiaen igjen vil skyte. Det er ikke bare plantene som kan ta skade av frosten. Disse terrakotta-krukkene har for eksempel stått ubeskyttet utendørs en vinter eller to. Og da skjer dette. Krukkene har nærmest gått i oppløsning, og smuldrer ganske lett opp visse steder.

Terrakotta-krukker har ikke godt av å stå ubeskyttet utendørs om vinteren. Enten må de pakkes inn, eller også bør de tømmes og lagres under et utheng, eller i hvert fall et litt beskyttet sted. Men selv om krukkene her ser sørgelige ut, har de nå fremdeles en viss nytteverdi.

Potteskårene er nemlig fine å bruke i bunnen av andre krukker, når Karina i tiden framover skal sikre en god drenering. Så hun smadrer bare krukkene enda mer. Dermed har hun godt med nye potteskår til framtidige krukkeprosjekter.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss