Cookies- og Brukervilkår


Gjødsel

Hvis krukkehagen skal strutte og se frodig ut, er det nødvendig å gjødsle den jevnlig. For i motsetning til plantene som står plantet direkte i hagens jord, har ikke krukkeplantenes røtter mulighet for å søke lengre bort enn til krukkeveggen for å finne ny næring.

Det finnes et vell av forskjellige gjødselsprodukter på markedet. De gjødsler i prinsippet alle plantene bra, men de virker på litt forskjellige måter. Midlene til venstre i bildet er begge langtidsvirkende gjødselstabletter, og frigir gjødselen langsomt over tid. Følg bare mengdeanvisningen på pakken.

Da behøver du faktisk bare å gjødsle én gang i løpet av sesongen, hvis du bruker disse forskjellige langtidsvirkende tablettene. De virker nemlig opptil fem-seks måneder – altså gjennom hele vekstsesongen. Plassér helst tablettene på plantens skyggeside. Det gir en jevnere frigivelse av næringsstoffene.

Temperaturen er nemlig avgjørende for hvor mye gjødsel tabletten frigir fortløpende. Blomstene opptar bare den gjødselen de har bruk for. Litt annerledes forholder det seg med de forskjellige former for flytende gjødsel. De må alle oppløses i vann.

Det er viktig å ikke overdosere den flytende gjødselen i forhold til det anbefalte blandingsforholdet som er angitt på beholderen. Flytende gjødsel fås både som kunstgjødsel (NPK) og som organisk gjødsel, framstilt av dyremøkk.

Den siste er godkjent til økologisk dyrking, og er et opplagt valg hvis du f.eks. skal dyrke urter eller andre spiselige vekster i krukkehagen din. Du kan også kjøpe blandinger som i tillegg til gjødsel også inneholder ingredienser som bidrar til å holde på fuktigheten.

Når blandingen oppløses i vann, får den nærmest en konsistens som gelé. Kommer du over noen brennesler, kan du også lage en god, flytende gjødsel selv. Husk hanskene, og bare plukk i vei. Brenneslene legges deretter i et spann med vann, og må stå i noen dager og trekke.

Her frigir de en masse nitrogen, som plantene senere kan få glede av. Også brenneslevannet må fortynnes – normalt i blandingsforholdet 1:10. Men når du bruker det i krukkene, må du være ekstra forsiktig, og passe godt på at blandingen ikke blir for sterk.

Gjødsler du for mye, vil næringssaltene bare hope seg opp i jorda. Og det bryr ikke plantenes røtter seg om. Generelt gjelder det at du bare bør gjødsle litt, men til gjengjeld gjøre det ofte. Med mindre du bruker langtidsvirkende gjødsel.

Større mengder av gjødsel på én gang svir plantens røtter, og kan gjøre mer skade enn gavn. Hvilken type gjødsel du bør velge, er smak og behag.

Relaterte artikler

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

 • KRUKKER: Stangbønner i krukke

  KRUKKER: Stangbønner i krukke

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan gjerne også inneholde spiselige saker. Og en av Karinas favoritter i den kategorien er stangbønner.

 • KRUKKER: Vind

  KRUKKER: Vind

  05/10 VIDEO: Kraftig vind kan være ganske fatalt for krukkene dine. Velg derfor noen tunge og solide typer, hvis de skal stå et sted som er veldig utsatt for vind.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss