Cookies- og Brukervilkår


Klargjøring

I Karinas hage er det året rundt forskjellige krukker på terrassen. Hun har opptil flere eviggrønne planter, som faktisk kan tåle å stå utendørs i krukkene hele vinteren. De eviggrønne plantene går igjen i krukkehagen hennes år etter år, mens hun fortløpende skifter ut de øvrige plantene etter hvert som sesongene avløser hverandre.

I løpet av våren, når risikoen for nattefrost er over, er det tid for en grundig opprydding for å gjøre klar til dette årets flor av nye planter til krukkehagen på terrassen. En sammenplanting fra forrige år har bare delvis overlevd. Den må deles.

Men først må hun sortere fra bunnen, hvor potteskår har vært til hjelp som drenering – og en omvendt plastpotte har fungert som fyll slik at Karina har kunnet spare litt på pottejorda. Hun skiller derfor det grønne fra det visne, og gjemmer det grønne til en ny krukke, mens hun fjerner det visne.

Krukken børster hun først innvendig – og deretter vender hun bunnen i været, og også bunnen får en omgang med den stive børsten. Det er masser av små potter å gå gjennom. De må tømmes, ristes, børstes og sorteres. Lukes må det også, så det bare er den tiltenkte planten som vil komme til å gro i hver krukke.

Slik fortsetter vårrengjøringen av inventaret, til alt er gått gjennom og sortert. Nå når den er ryddet, trenger den gamle hagebenken en omgang med kosten. Karina samler krukkene med planter i skyggen.

Ved siden av står alle de tomme krukkene, foruten kasser, baljer og hva det ellers måtte være, så hun kan få plass til å gjøre rent på terrassen. Så må det feies. Det har samlet seg en del skitt i løpet av vinteren.Det er nå tydelig hvor ugresset har slått røtter.

Den verste skitten fjerner Karina fra gressplenen med en rive. Og så gjelder det ugresset mellom hellene. Omsider er terrassen i ferd med å bli klar til å ta imot krukkene på ny. Men først får alle de tomme krukkene en ordentlig runde i baljen.

På den måten sikrer Karina seg at både spindelvev, smådyr og eventuelt sykdomskim fra tidligere forsvinner, slik at den kommende krukkehagen får en god start på livet. Her er det en snegle som har funnet seg et tilfluktssted. Også den vasker hun bort.Vannet er etter hvert blitt ganske skittent.

Det får bedet glede av. For nå skal baljen brukes til å legge en stor terrakotta-krukke i bløt. Når krukken er godt fuktet opp, holder den også bedre på vannet til de plantene som om litt skal flytte inn i den.

Det eneste som gjenstår for Karina nå er å kaste restene fra den gamle krukkehagen på komposthaugen.

Relaterte artikler

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

 • KRUKKER: Stangbønner i krukke

  KRUKKER: Stangbønner i krukke

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan gjerne også inneholde spiselige saker. Og en av Karinas favoritter i den kategorien er stangbønner.

 • KRUKKER: Vind

  KRUKKER: Vind

  05/10 VIDEO: Kraftig vind kan være ganske fatalt for krukkene dine. Velg derfor noen tunge og solide typer, hvis de skal stå et sted som er veldig utsatt for vind.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss