Cookies- og Brukervilkår


Overvintring

Utover høsten – før frosten setter inn – er det tid for å tenke på hvilke krukker og planter som kan klare seg ute i løpet av vinteren.

Den lille georginen her tåler f.eks. ikke frost. Og andre krukker og planter, som f.eks. den store hawaiirosen midt i bildet, vil gjerne stå litt lunt. Karina tar bare planten opp av potten. Klipper av toppen og plasserer den i en liten kurv, som hun har fôret med spon eller sagflis i bunnen.

Begge georginene får samme beholdning før hun plasserer dem frostfritt for vinteren. Hawaiirosen har kastet bladene for denne sesongen. Den kan saktens overvintre, hvis den bare plasseres et godt beskyttet sted. Men først klipper Karina den litt ned. Hun klipper planten jevnt i fasong – over skuddene hele veien rundt.

Den lille krukken huser en mindre verbenaen. Den klipper hun også ned, før hun setter begge krukkene inn i drivhuset. Til slutt får også en krukke med mynte overvintringsplass ved siden av. Denne krukken med roser er frostsikker. Men for rosenes skyld er det likevel en god idé å pakke krukken godt inn.

For det blir fort for kaldt for plantene i en krukke, så rosenes røtter vil helt klart foretrekke en god og lun vinterdyne. Det er langt varmere for røttene å stå i vanlig hagejord, men har du ikke mulighet for å plante ut rosene, så kan du hjelpe plantene på vei ved å pakke krukken inn i isolerende materiale, f.eks. rockwool, som her.

Karina fester isoleringen med gaffertape. Da sitter den godt og tett rundt krukken.Men det ser ikke særlig pent ut. Karina pakker derfor inn krukken i ytterligere et lag. Denne gangen skjuler hun isoleringen med en kraftig brun papirpose. Hun setter posen fast med vanlig gjennomsiktig tape.

Deretter en snor, som hun vikler godt og grundig rundt krukken og papirposen, så den holder godt på det hele. På toppen fyller hun opp med prydbark. Det hjelper litt med å holde på varmen en kald vinterdag, og så ser det ganske pent ut.

Nå er rosen i krukken noe bedre beskyttet enn før. Men den må gjerne også få enda litt beskyttelse. Det kan du gjøre ved å stille krukken inn under et utheng, som f.eks. her i vedskjulet, hvor denne krukken nå er klar til å gå vinteren i møte med litt lunere forhold enn før.

Relaterte artikler

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

 • KRUKKER: Stangbønner i krukke

  KRUKKER: Stangbønner i krukke

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan gjerne også inneholde spiselige saker. Og en av Karinas favoritter i den kategorien er stangbønner.

 • KRUKKER: Vind

  KRUKKER: Vind

  05/10 VIDEO: Kraftig vind kan være ganske fatalt for krukkene dine. Velg derfor noen tunge og solide typer, hvis de skal stå et sted som er veldig utsatt for vind.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss