Cookies- og Brukervilkår


Stangbønner i krukke

En krukkehage kan gjerne også inneholde spiselige saker. Og en av Karinas favoritter i den kategorien er stangbønner.

Hun har allerede forspiret noen bønneplanter, så nå skal krukken bare gjøres klar til denne sesongen. Stangbønnene må ha et stativ å klatre oppetter. Det vil hun flette av oppblødt pil. Bønnene vil i løpet av sesongen strekke seg godt opp i høyden, så Karina sørger for at det er god lengde på stativet.

Øverst binder hun stativet sammen med en snor, så pilekvistene blir hvor de skal. Først helt oppe i toppen, deretter fester hun kvistene der hvor de er trukket ned over motsatt kvist, slik at de danner en bue.

Så får pilestativet en ring rundt grenene som danner stativet. Det gjør man ved å bøye pilekvisten rundt. Så er det plantetid for de forspirede bønnene, som allerede er temmelig lange. Nå må bønneplantene ha litt hjelp til å vokse videre oppetter pilen. Det får de med en liten snor rundt hver av plantene i krukken.

Så skal krukken bare vannes godt – og Karina forsikrer seg om at jorda er trykket godt til rundt plantene. En måned senere har Karina flettet ytterligere et par ringer rundt stativet – og bønnene har etter hvert fått godt tak og klatrer fint oppover.

I stedet for snoren har Karina fått tak i en mer usynlig ståltråd, så hun plukker snorene av og vikler ståltråden rundt som erstatning. Dermed løper i hvert fall ikke stativet noen steder, og alle små avstikkere er godt sikret.

Som en ekstra dekorasjon henger Karina et lite kjede med forskjellige hullstein – og et enkelt østersskall – inn i midten av bønnekrukken. To-tre måneder etter at du har sådd frøene, kan du begynne å høste dine egne bønner.

Her har noen av dem allerede vokst så godt til at de må ha en ekstra snor for å holde seg oppreist – og selvfølgelig en omgang med vann. Og slik må krukken bare vedlikeholdes litt resten av sesongen.

Relaterte artikler

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

 • KRUKKER: Vind

  KRUKKER: Vind

  05/10 VIDEO: Kraftig vind kan være ganske fatalt for krukkene dine. Velg derfor noen tunge og solide typer, hvis de skal stå et sted som er veldig utsatt for vind.

 • KRUKKER: Drukningsdød

  KRUKKER: Drukningsdød

  05/10 VIDEO: Mange tenker ofte at krukker er vanskelige å passe, fordi de hele tiden må vannes. Men faktisk skjer det veldig ofte at planter i krukker får altfor mye vann, med drukningsdøden som følge.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss