Cookies- og Brukervilkår


Stiklinger av fjorårets blomster

De ser litt sørgelige ut – Dronning Ingrid-pelargoniaene fra i fjor. Høye og skrantete – og med et trist og nærmest vissent rotnett.

Men det kan såvisst la seg gjøre å få glede av fjorårets overvintrede innkjøp igjen. Løsningen er å klippe ned pelargoniaene – og lage nye stiklinger av toppskuddene fra de puslete grenene. Først må de få lov til å trekke litt vann i et spann.

Imens fukter Karina litt så- og priklejord godt, og fyller opp et par krukker med den fuktige, næringsfattige jorda, som er best å bruke når du skal lage stiklinger. Hun prikker noen hull med en bambuspinne, så pottene blir klare til å ta imot stiklingene.

Toppskuddet brekker hun av. Og så plukker hun bort ytterligere noe av bladmassen, så stiklingen ikke skal trekke så mye vann opp til bladene. Hun lar det imidlertid bli igjen litt grønt. Det gjør planten i stand til å fange lyset.

Stiklingene plasserer hun langsmed siden av potten. Her er jorda litt mer luftig enn i midten, og det er noe stiklingene liker. Stiklingene skal nå stå og slå røtter i en meget høy luftfuktighet. Derfor må de etter hvert dekkes med plast.

Men først stikker Karina noen bambuspinner ned langs siden av potten. Med en liten plastpose lukker hun stiklingene inne, så luftfuktigheten bevares. Til slutt stiller hun dem litt i skyggen inne i det lune drivhuset.

Nå skal de bare vannes, så de ikke tørker ut. Og om kort tid vil hun igjen ha nye små pelargoniaplanter.

Relaterte artikler

 • DRIVHUS: Beskjæring og knibning

  DRIVHUS: Beskjæring og knibning

  27/10 VIDEO: Plantene i drivhuset må passes godt for å gi deg optimalt utbytte. Særlig bør du være nøye med både å beskjære og knipe de forskjellige plantene. Her er det to sitronbasilikum. Den ene er overhodet ikke blitt knepet, og ...

 • DRIVHUS: Oppbinding

  DRIVHUS: Oppbinding

  27/10 VIDEO: Allerede når du planter til drivhuset ditt, må du ta høyde for at mange av plantene må bindes opp. Det er en løpende prosess, som begynner tidlig og fortsetter gjennom det meste av vekstsesongen. Kanskje har plantene ...

 • DRIVHUS: Anlegg drivhuset

  DRIVHUS: Anlegg drivhuset

  27/10 VIDEO: De aller første plantene Annika skal ha i jorda i drivhuset, er tomater. De skal plantes i selvvanningskassen. Før hun planter, napper hun alle sideskudd av planten.

 • DRIVHUS: Plantevalg

  DRIVHUS: Plantevalg

  27/10 VIDEO: Det er selvfølgelig en smakssak hva du ønsker av planter i drivhuset ditt. Men det er en god idé å utnytte plassen optimalt gjennom sesongen.

 • BLOMSTER: Rotstimulerende midler

  BLOMSTER: Rotstimulerende midler

  27/10 VIDEO: Plantehormoner kan være en god hjelp når du skal lage stiklinger på et uhensiktsmessig tidspunkt av året, eller hvis du jobber med stiklinger fra planter med treaktige røtter, som generelt har vondt for å danne nye ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss