Cookies- og Brukervilkår


Planteuttrekk

Allerede tidlig om våren er Maren på jakt etter brennesler. Hun skal bruke dem til å lage sitt eget gjødslingsvann for senere bruk i hagen.

Brennesler inneholder nemlig masse nitrogen og andre vekstfremmende stoffer, som virker stimulerende på andre planter. Særlig her først på sesongen er de fulle av næring. Maren samler en kilo brennesle i alt. Hun legger alle de grønne brenneslene i en nettingpose det tidligere har vært poteter i.

Hun legger nettet med brenneslene ned i baljen, og heller over ti liter vann. Nå skal neslene stå og trekke i vannet i minst 2-3 dager – og gjerne et par uker. Med tiden kommer det klare vannet etter hvert til å se grumsete ut. Og lukten har dessuten blitt helt forferdelig!

Av denne grunn bør du unngå å plassere baljen med neslene i nærheten av terrassen hvor du oppholder deg. Når Maren fortynner blandingen med vann fra kranen i forholdet 1:10, har hun imidlertid en riktig god hjemmelagd gjødsel.

I denne omgang er det kjøkkenhagens purre og potetplanter som får glede av det næringsrike gjødselvannet. Lengre ute på marken vokser det kjerringrokk. For de fleste er denne juletrelignende planten en hatet vekst, da den også er et riktig besværlig ugress å bli kvitt igjen hvis den finner veien til hagen.

Men da kjerringrokk inneholder mineralstoffet silisium, har det vist seg at et uttrekk av veksten kan forebygge soppsykdommen meldugg. Derfor plukker Maren en god bukett med seg hjem. For å trekke mineralstoffet ut av kjerringrokken, må plantene ligge i kokende vann og trekke – akkurat som te.

Som med brenneslene skal forholdet også her være 1:10. Man kan velge å la plantene trekke i kaldt vann i et døgn og deretter koke det – eller man kan gjøre som Maren og helle kokende vann over plantene og deretter la blandingen trekke et døgn.

Deretter siler du plantene fra, og kan så bruke uttrekket når du fortynner det med vann i forholdet 1:10.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE: Soppsykdommer

  ØKOLOGISK HAGE: Soppsykdommer

  04/10 VIDEO: Den økologiske hagen blir selvfølgelig også rammet av forskjellige soppsykdommer. Og det er særlig grønnsakene i kjøkkenhagen som er blitt offer for soppsporene.

 • KJØKKENHAGE: Plantevalg

  KJØKKENHAGE: Plantevalg

  22/09 VIDEO: Frøkatalogene bugner av alle mulige deilige arter. Det er lett å bli inspirert, men det er best å gjøre seg noen realistiske vurderinger før startskuddet går.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss