Cookies- og Brukervilkår


Soppsykdommer

Den økologiske hagen blir selvfølgelig også rammet av forskjellige soppsykdommer. Og det er særlig grønnsakene i kjøkkenhagen som er blitt offer for soppsporene.

Sykdommene er vanskelige å unngå, og det er heller ikke noe Maren gjør spesielt mye med. Det handler mer om å redde det som reddes kan, og så for øvrig begrense skadene. Potetene var den første avlingen i hagen som ble angrepet av tørråte, en meget utbredt potetsykdom.

Vi er i august måned, så skaden er til å leve med. Potetene har nemlig rukket å utvikle seg under jorda. Derfor klipper Maren bare av toppene så snart hun oppdager tørråten på de grønne stilkene.

Så klarer potetene seg utmerket under jorda til hun høster dem.I staudebedet har soppsykdommen meldugg angrepet noen av plantene. Særlig er det stauden mjødurt som er blitt hvit på mange blader.

Det beste Maren kan gjøre nå er å klippe bort alle områder som er angrepet, for å sikre seg at soppsporene ikke brer seg ytterligere. Når hun klipper planten tilbake nå, vil det også sette fart i nyveksten. Samtidig vanner hun de nedklippede plantene med et avkok av planten kjerringrokk.

Den har et høyt innhold av mineralet silisium, som både forebygger og hjelper mot angrep av meldugg. En regnfull måned senere er enda flere grønnsaker rammet. Her er det persillen som har fått bladflekk. Bladflekk får bladene til å visne. Løsningen er å fjerne bladene som er angrepet, så soppen ikke brer seg.

Hos purren er det soppsykdommen rust som herjer. Maren høster derfor purren, og plukker av de bladene som er angrepet. Resten av purren kan hun alltids bruke på kjøkkenet. Det hun klipper av samler hun i et spann. Også tomatene er rammet. Og her er det igjen potet-tørråten som er på ferde.

Bladene får mørke flekker, gulner og visner ned. En enkelt tomat er helt mørk. Igjen handler det om å fjerne alle tegn på angrep, så soppen ikke brer seg. En tomatplante som har mistet alle bladene sine vil ikke kunne overleve, fordi den har bruk for bladene til å fange opp lyset.

Det er stor nedbørmengde som har fått tørråten til å bre seg. Takuthenget over tomatkassene har ikke kunnet holde plantene tørre nok. Tomatene liker godt vann, men bare gjennom den jorda de vokser i.

Konstant fuktighet på blader og frukter er ikke bra, så hvis det er mulig, bør man forsøke å holde plantene tørre over jorda. Det er sist på sesongen, så Maren ønsker bare at så mange tomater som mulig kan rekke å modne på planten.

Alt det angrepne plantematerialet fjerner Maren fra kjøkkenhagen med det samme. Alt sammen havner i den lukkede komposten, hvor soppsporene med tiden vil bli uskadeliggjort, før materialet atter en gang ender i hagen som kompost.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE: Planteuttrekk

  ØKOLOGISK HAGE: Planteuttrekk

  05/10 VIDEO: Allerede tidlig om våren er Maren på jakt etter brennesler. Hun skal bruke dem til å lage sitt eget gjødslingsvann for senere bruk i hagen.

 • KJØKKENHAGE: Plantevalg

  KJØKKENHAGE: Plantevalg

  22/09 VIDEO: Frøkatalogene bugner av alle mulige deilige arter. Det er lett å bli inspirert, men det er best å gjøre seg noen realistiske vurderinger før startskuddet går.

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss