Cookies- og Brukervilkår


Anlegg rosebedet

Rosene står nå plassert slik de skal plantes. Og det er tid for å få dem i jorda. Plantehullet må være passe stort. Gjerne dobbelt så stort som pottestørrelsen. Legg jorda i to hauger når du graver hullet. Det øverste jordlaget, mulden, på den ene siden – og det nederste laget, råjorda, på den andre.

Jorda må være løs i bunnen av plantehullet. Bruk eventuelt et grev til å løsne jorda. Fjern så potten fra rosen. Har rosen stått lenge i potten, så røttene er godt viklet inn i hverandre, kan du løsne dem litt fra hverandre før du planter.

Plassér potteklumpen midt i hullet. På okulerte roser, som denne – og de fleste roser man kjøper for øvrig – sitter okulasjonspunktet like over pottejorda. De må imidlertid plantes ganske dypt. Okulasjonspunktet skal være cirka 10 centimeter under jordnivået i hagen.

Her bruker Mette en pinne som målestokk for dybden. Stiklingformerte roser skal derimot bare plantes litt dypere enn de står i potten. Nå kan du begynne å fylle jord tilbake i plantehullet. Begynn med den jorda du gravde sist opp – altså råjorda. Først deretter fyller du opp med muldjorda.

Når du har fylt på omkring en tredjedel jord, tråkker du lett til jorda rundt planten. Deretter fyller du opp med vann. La vannet få synke før den siste mulden fyldes på. Det kan være en god idé å lage en liten renne til vann rundt den nyplantede rosen.

Til slutt klipper du rosen ned til de friske skuddene som er på vei. Husk alltid å klippe over et utadvendt skudd. Slik fortsetter du tilplantingen av rosebedet, til alle rosene er i jorda.

Relaterte artikler

 • DRIVHUS: Beskjæring og knibning

  DRIVHUS: Beskjæring og knibning

  27/10 VIDEO: Plantene i drivhuset må passes godt for å gi deg optimalt utbytte. Særlig bør du være nøye med både å beskjære og knipe de forskjellige plantene. Her er det to sitronbasilikum. Den ene er overhodet ikke blitt knepet, og ...

 • DRIVHUS: Oppbinding

  DRIVHUS: Oppbinding

  27/10 VIDEO: Allerede når du planter til drivhuset ditt, må du ta høyde for at mange av plantene må bindes opp. Det er en løpende prosess, som begynner tidlig og fortsetter gjennom det meste av vekstsesongen. Kanskje har plantene ...

 • DRIVHUS: Anlegg drivhuset

  DRIVHUS: Anlegg drivhuset

  27/10 VIDEO: De aller første plantene Annika skal ha i jorda i drivhuset, er tomater. De skal plantes i selvvanningskassen. Før hun planter, napper hun alle sideskudd av planten.

 • DRIVHUS: Plantevalg

  DRIVHUS: Plantevalg

  27/10 VIDEO: Det er selvfølgelig en smakssak hva du ønsker av planter i drivhuset ditt. Men det er en god idé å utnytte plassen optimalt gjennom sesongen.

 • BLOMSTER: Rotstimulerende midler

  BLOMSTER: Rotstimulerende midler

  27/10 VIDEO: Plantehormoner kan være en god hjelp når du skal lage stiklinger på et uhensiktsmessig tidspunkt av året, eller hvis du jobber med stiklinger fra planter med treaktige røtter, som generelt har vondt for å danne nye ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss