Cookies- og Brukervilkår


Anlegg rosebedet

Rosene står nå plassert slik de skal plantes. Og det er tid for å få dem i jorda. Plantehullet må være passe stort. Gjerne dobbelt så stort som pottestørrelsen. Legg jorda i to hauger når du graver hullet. Det øverste jordlaget, mulden, på den ene siden – og det nederste laget, råjorda, på den andre.

Jorda må være løs i bunnen av plantehullet. Bruk eventuelt et grev til å løsne jorda. Fjern så potten fra rosen. Har rosen stått lenge i potten, så røttene er godt viklet inn i hverandre, kan du løsne dem litt fra hverandre før du planter.

Plassér potteklumpen midt i hullet. På okulerte roser, som denne – og de fleste roser man kjøper for øvrig – sitter okulasjonspunktet like over pottejorda. De må imidlertid plantes ganske dypt. Okulasjonspunktet skal være cirka 10 centimeter under jordnivået i hagen.

Her bruker Mette en pinne som målestokk for dybden. Stiklingformerte roser skal derimot bare plantes litt dypere enn de står i potten. Nå kan du begynne å fylle jord tilbake i plantehullet. Begynn med den jorda du gravde sist opp – altså råjorda. Først deretter fyller du opp med muldjorda.

Når du har fylt på omkring en tredjedel jord, tråkker du lett til jorda rundt planten. Deretter fyller du opp med vann. La vannet få synke før den siste mulden fyldes på. Det kan være en god idé å lage en liten renne til vann rundt den nyplantede rosen.

Til slutt klipper du rosen ned til de friske skuddene som er på vei. Husk alltid å klippe over et utadvendt skudd. Slik fortsetter du tilplantingen av rosebedet, til alle rosene er i jorda.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss