Cookies- og Brukervilkår


Bladlus

En tørr og varm periode er optimale forhold for lus i rosene. De er ikke særlig vanskelig å få øye på. Men det er mulig å bekjempe dem med både vann og insektsåpe. Lusa samler seg ofte i større kolonier rundt blomsterknoppene – eller først i skuddspissene. Det er nemlig her rosenes saftgjennomstrømming er størst, og det er nettopp den søte saften lusa lever av.

Et sikkert tegn på lus er hvis det plutselig kravler maur på rosestilkene, som man ser her. Maurene er nemlig ville etter lusas sukkerholdige avføring. Det man også kaller honningdugg. En tørr og varm periode er optimale forhold for lus i rosene. De er ikke særlig vanskelig å få øye på.

Men det er mulig å bekjempe dem med både vann og insektsåpe. Lusa samler seg ofte i større kolonier rundt blomsterknoppene – eller først i skuddspissene. Det er nemlig her rosenes saftgjennomstrømming er størst, og det er nettopp den søte saften lusa lever av.

Et sikkert tegn på lus er hvis det plutselig kravler maur på rosestilkene, som man ser her. Maurene er nemlig ville etter lusas sukkerholdige avføring. Det man også kaller honningdugg. Det er vanskelig å unngå lusa, men du kan hjelpe planten å bli kvitt dem når de først er der.

Bladlus kan formere seg eksplosivt i en varm periode, og hvis det er for mange lus, vil rosen etter hvert få en forkrøplet vekst, hvor mange blomsterknopper ikke vil springe ut. Mette behandler denne gang rosen med ferdigblandet insektsåpe. Den virker godt mot lus.

Man må ikke behandle rosen i solskinn, da blir den svidd av såpen. Insektsåpen virker mot alle levende insekter og smådyr på planten, også de såkalte nyttedyr. For eksempel marihøner, som lever av lusa. Gjenta om nødvendig behandlingen etter noen dager.

En annen mulighet er å sprøyte bort lusa med vanlig vann. Bruk bare vannslangen, og rett strålen mot lusa. Spyl deretter til de er borte.Fordelen med denne metoden er at du samtidig med lusebekjempelsen også får vannet rosen din godt og grundig.

Men du må forberede deg på at denne behandlingen også må gjentas med jevne mellomrom.

Relaterte artikler

 • ROSER: Rosesikader

  ROSER: Rosesikader

  26/09 VIDEO: Klatrerosen ”Maigold” ved husveggen har fått ubudne gjester. Det er rosesikader som er på ferde. Det er tydelig å se på bladene når rosen er angrepet. Bladene får små hvite flekker. Først langs midtribben, senere på ...

 • KJØKKENHAGE:Lus

  KJØKKENHAGE:Lus

  26/09 VIDEO: Artisjokkplantene i kjøkkenhagen er etter en tørr forsommer blitt invadert av bladlus. Særlig under bladene sitter det store klynger av svarte lus. Lus kan også være gul-, grønn- eller rødaktige.

 • STAUDER:Bli kvitt bladlus

  STAUDER:Bli kvitt bladlus

  26/09 VIDEO: Selv om stauder normalt er sunne planter som kan klare seg selv, har nok mange likevel opplevd invasjon av bladlus – særlig i tørre perioder.

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss