Cookies- og Brukervilkår


Fjern smittekime effektivt

Til tross for fortløpende foredling og masser av oppmerksomhet, er det etter hvert ingen hemmelighet at roser er mottakelige for forskjellige sykdommer.

Det er ofte sykdommer som lett smitter fra den ene rosen til den andre. Det kan være med soppsporer som flyr gjennom luften med vinden. Eller det kan være overvintrende smittekimer, som har ligget i jordoverflaten med de nedfalne syke bladene.

For å minimere den smitterisikoen, er det alltid klokt å kvitte seg helt med avklipp fra roser. Det aller beste er hvis du har mulighet for å brenne avklippet hjemme i hagen. Mette samler alltid sitt roseavfall gjennom en lengre periode.

En gang iblant lager hun så et lite bål, hvor mer eller mindre tørket roseavklipp ender sine dager. Varmen i bålet tilintetgjør all smittekime, slik at det ikke lenger er samme risiko for at de øvrige rosene i hagen skal lide samme skjebne som de sykdomsrammede rosene.

I hvert fall ikke på grunn av de angrepne delene Mette har brukt tid på å klippe av. Har du mange roser i hagen din, og vil du gjerne unngå noen av sykdommene, bør du overveie å etablere et godt bålsted i hagen.

Foruten brenning av roseavfall, kan jo bålstedet også brukes til mange andre – og kanskje mer hyggelige – aktiviteter, som også kan omfatte resten av familien.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss