Cookies- og Brukervilkår


Fjern smittekime effektivt

Til tross for fortløpende foredling og masser av oppmerksomhet, er det etter hvert ingen hemmelighet at roser er mottakelige for forskjellige sykdommer.

Det er ofte sykdommer som lett smitter fra den ene rosen til den andre. Det kan være med soppsporer som flyr gjennom luften med vinden. Eller det kan være overvintrende smittekimer, som har ligget i jordoverflaten med de nedfalne syke bladene.

For å minimere den smitterisikoen, er det alltid klokt å kvitte seg helt med avklipp fra roser. Det aller beste er hvis du har mulighet for å brenne avklippet hjemme i hagen. Mette samler alltid sitt roseavfall gjennom en lengre periode.

En gang iblant lager hun så et lite bål, hvor mer eller mindre tørket roseavklipp ender sine dager. Varmen i bålet tilintetgjør all smittekime, slik at det ikke lenger er samme risiko for at de øvrige rosene i hagen skal lide samme skjebne som de sykdomsrammede rosene.

I hvert fall ikke på grunn av de angrepne delene Mette har brukt tid på å klippe av. Har du mange roser i hagen din, og vil du gjerne unngå noen av sykdommene, bør du overveie å etablere et godt bålsted i hagen.

Foruten brenning av roseavfall, kan jo bålstedet også brukes til mange andre – og kanskje mer hyggelige – aktiviteter, som også kan omfatte resten av familien.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss