Cookies- og Brukervilkår


Formering via rotskudd

Noen roser brer seg villig via rotskudd. Det gjelder mange av de rotekte rosene. Altså roser som ikke er okulere på en grunnstamme, men vokser på egne røtter.

Det er typisk gamle roser, som har stått i hagen i mange år. De kan med tiden utvikle seg til et riktig kratt, hvis ikke rotskuddene fjernes. Man kan finne rotskytende roser innenfor flere forskjellige grupper av roser, for eksempel klittroser og historiske roser, men også blant nyere buskroser og klatreroser.

Rosen her er den historiske rosen ”Tuscany”. Den har en fin roseduft, og har vært kjent i nesten 200 år. Den har sendt ut flere rotskudd. Det er veldig lett å få flere av disse rosebuskene hvis du ønsker den et annet sted i hagen – eller hvis du har lyst til å glede andre med rosen som en liten gave.

Det eneste du må gjøre er å grave opp det nye skuddet. Sørg for å stikke spaden i jorda i en passe stor omkrets. Da sikrer du deg at du får med så mange røtter som mulig fra det lille skuddet.

Når du har gravd røttene fri – og skuddet er oppe – gjelder det å bevare passelig med jord rundt røttene, så du ikke risikerer at de tørker ut.

Nå skal rotskuddet bare plantes i en potte med jord, og så har du en ny rose klar til for eksempel å gi bort og som siden kan plantes ut.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss