Cookies- og Brukervilkår


Formering via rotskudd

Noen roser brer seg villig via rotskudd. Det gjelder mange av de rotekte rosene. Altså roser som ikke er okulere på en grunnstamme, men vokser på egne røtter.

Det er typisk gamle roser, som har stått i hagen i mange år. De kan med tiden utvikle seg til et riktig kratt, hvis ikke rotskuddene fjernes. Man kan finne rotskytende roser innenfor flere forskjellige grupper av roser, for eksempel klittroser og historiske roser, men også blant nyere buskroser og klatreroser.

Rosen her er den historiske rosen ”Tuscany”. Den har en fin roseduft, og har vært kjent i nesten 200 år. Den har sendt ut flere rotskudd. Det er veldig lett å få flere av disse rosebuskene hvis du ønsker den et annet sted i hagen – eller hvis du har lyst til å glede andre med rosen som en liten gave.

Det eneste du må gjøre er å grave opp det nye skuddet. Sørg for å stikke spaden i jorda i en passe stor omkrets. Da sikrer du deg at du får med så mange røtter som mulig fra det lille skuddet.

Når du har gravd røttene fri – og skuddet er oppe – gjelder det å bevare passelig med jord rundt røttene, så du ikke risikerer at de tørker ut.

Nå skal rotskuddet bare plantes i en potte med jord, og så har du en ny rose klar til for eksempel å gi bort og som siden kan plantes ut.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss