Cookies- og Brukervilkår


Klargjøring

Sist vinter vokste grønngjødselplanten honningurt på jordstykket hvor rosebedet nå skal opparbeides. Honningurten har bidratt til å holde mikroorganismene levende i bedet vinteren over. Nå er den vendt ned i jorda i et spadestikks dybde, og siden er bedet renset for ugress og kultivert godt og grundig gjennom.

Jorda i hagen er opprinnelig en fet leirjord. Den er blitt bearbeidet gjennom flere år, slik at det nå er et godt og levende lag muld øverst. Jordstykket er blitt klart, og naturlig avgrenset av en kastanje-innhegning. Den har Mette bestilt via internett.

Den leveres i ruller med påsatt tråd, så det er forholdsvis enkelt å slå noen påler i jorda og sette opp gjerdet. Det første Mette gjør klar i bedet er den lille stien, som får form som bokstaven M. Hun markerer først hvor stien skal være med et stålrør.

Ved å trekke røret gjennom jorda i et par centimeters dybde, blir stien tydelig trukket opp.Deretter strør hun grus i markeringen. Det får stien til å framtre tydeligere visuelt. tien vil forhindre at jorda i selve bedet unngår å bli nedtråkket når bedet fortløpende skal passes og vedlikeholdes.

Alle rosene er linet opp ved bedet. Først må roseplantene mettes godt med vann, så de får stå i en balje noen timer og bli gjennomtrukket av vann. Neste steg er å plante ut rosene. Jorda er godt gjennomarbeidet og luftig – klar til å plante i. Derfor er det viktig å ikke trå der hvor det skal plantes.

Allerede nå kommer gangstien derfor til sin rett. Mette følger skissen hun tidligere har tegnet mens hun setter ut plantene i bedet. Slik får hun overblikk – og får samtidig en fornemmelse av om plasseringene på skissen også matcher i virkeligheten.

Rosene er nå på plass. Senere skal det også plantes forskjellige stauder mellom rosene. Men først skal rosene i jorda.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss