Cookies- og Brukervilkår


Klargjøring

Sist vinter vokste grønngjødselplanten honningurt på jordstykket hvor rosebedet nå skal opparbeides. Honningurten har bidratt til å holde mikroorganismene levende i bedet vinteren over. Nå er den vendt ned i jorda i et spadestikks dybde, og siden er bedet renset for ugress og kultivert godt og grundig gjennom.

Jorda i hagen er opprinnelig en fet leirjord. Den er blitt bearbeidet gjennom flere år, slik at det nå er et godt og levende lag muld øverst. Jordstykket er blitt klart, og naturlig avgrenset av en kastanje-innhegning. Den har Mette bestilt via internett.

Den leveres i ruller med påsatt tråd, så det er forholdsvis enkelt å slå noen påler i jorda og sette opp gjerdet. Det første Mette gjør klar i bedet er den lille stien, som får form som bokstaven M. Hun markerer først hvor stien skal være med et stålrør.

Ved å trekke røret gjennom jorda i et par centimeters dybde, blir stien tydelig trukket opp.Deretter strør hun grus i markeringen. Det får stien til å framtre tydeligere visuelt. tien vil forhindre at jorda i selve bedet unngår å bli nedtråkket når bedet fortløpende skal passes og vedlikeholdes.

Alle rosene er linet opp ved bedet. Først må roseplantene mettes godt med vann, så de får stå i en balje noen timer og bli gjennomtrukket av vann. Neste steg er å plante ut rosene. Jorda er godt gjennomarbeidet og luftig – klar til å plante i. Derfor er det viktig å ikke trå der hvor det skal plantes.

Allerede nå kommer gangstien derfor til sin rett. Mette følger skissen hun tidligere har tegnet mens hun setter ut plantene i bedet. Slik får hun overblikk – og får samtidig en fornemmelse av om plasseringene på skissen også matcher i virkeligheten.

Rosene er nå på plass. Senere skal det også plantes forskjellige stauder mellom rosene. Men først skal rosene i jorda.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss