Cookies- og Brukervilkår


Lag forebyggende planteuttrekk

Mange roser rammes av forskjellige soppsykdommer. Det kan man forebygge ved å sprøyte med et uttrekk av kjerringrokk.

Kjerringrokk likner nærmest et lite juletre i veksten. Den er hatet av mange som ugressplante, for den er temmelig vanskelig å utrydde hvis den først har funnet veien til hagen.

Mette har heldigvis ikke den i hagen sin, men i nærheten av huset vokser kjerringrokk vilt. Kjerringrokk er rik på silisium, som styrker plantecellenes immunforsvar. Det er sannsynligvis derfor planteuttrekket hemmer soppsykdommer.

Mette samler rundt et kilo av planten. Og så bærer det hjemover. e grønne plantedelene skal legges i bløtt i 10 liter vann. Slik skal de stå et døgns tid. Dagen etter får urtene et oppkok på komfyren i ca. en halv time.

Nå har kjerringrokken etter hvert avgitt den kraften den kunne levere.Mette fjerner først det meste av urtene med en skje. Deretter siler hun resten av urtene fra med en sikt. Nå er kjerringrokk-uttrekket klart til fortynning. Det skal skje i forholdet 5 deler vann til 1 del uttrekk.

Med sprøyten i hånden er Mette nå bevæpnet til den første store forebyggende innsatsen mot særlig meldugg i rosebedet. Hun sprøyter godt i alle hjørner, og husker også å treffe på både under- og oversiden av bladene med planteuttrekket.

Nå har hun gjort sitt til å unngå soppsykdommen i det nyanlagte bedet – i hvert fall i denne omgang. Hvis sommeren fortsetter å være like tørr som våren, kan det være nyttig å sprøyte forebyggende enda en gang litt lenger ut på sesongen.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss